Asid Folik (Folat): Keadaan Bekalan

Dalam National Nutrition Survey II (NVS II, 2008), tingkah laku diet penduduk disiasat untuk Jerman
dan menunjukkan bagaimana ini mempengaruhi pengambilan nutrien harian makronutrien dan mikronutrien purata (bahan penting).

Cadangan pengambilan (nilai rujukan DA-CH) dari Persatuan Pemakanan Jerman (DGE) digunakan sebagai asas untuk menilai bekalan nutrien. Perbandingan pengambilan nutrien yang ditentukan dalam NVS II dengan cadangan DGE menunjukkan mikronutrien (bahan penting) mana kekurangan bekalan kerap di Jerman.

Mengenai keadaan bekalan, dapat dinyatakan:

  • 79% lelaki dan 86% wanita tidak mencapai pengambilan harian yang disyorkan asid folik.
  • Kedua-dua orang tua berusia 65 tahun ke atas, perkadarannya adalah yang tertinggi. Di sini, 89% lelaki dan 91% wanita tidak mengambil pengambilan yang disyorkan.
  • Lelaki yang paling teruk kekurangannya ialah 261 µg asid folik. Ini sesuai dengan kekurangan harian sebanyak 65% daripada pengambilan yang disyorkan.
  • Wanita yang paling teruk kekurangan 277 µg asid folik. Ini sesuai dengan kekurangan harian sebanyak 69% daripada pengambilan yang disyorkan.
  • Schwangerehaben keperluan berlebihan harian 200 mg asid folik berbanding wanita yang tidak hamil. Oleh itu, wanita hamil yang paling teruk mendapat kekurangan 477 µg asid folik setiap hari.
  • Wanita yang menyusu mempunyai keperluan berlebihan setiap hari sebanyak 200 µg asid folik berbanding wanita yang tidak menyusu. Oleh itu, wanita yang menyusui yang paling teruk mendapat kekurangan 477 µg asid folik setiap hari.

Oleh kerana cadangan pengambilan DGE didasarkan pada keperluan orang yang sihat dan berat badan normal, keperluan tambahan individu (contohnya kerana diet, penggunaan perangsang, ubat jangka panjang, dan lain-lain) mungkin melebihi cadangan pengambilan DGE.