Fruktosa

Apakah fruktosa?

Fruktosa (gula buah) tergolong dalam gula sederhana, seperti glukosa (dekstrosa) karbohidrat. Fruktosa dan glukosa adalah dua komponen gula isi rumah yang tersedia secara komersial.

Di manakah fruktosa berlaku?

Secara semula jadi, fruktosa terdapat pada buah-buahan. Ini termasuk buah delima, seperti epal dan pir, beri dan buah eksotik. Madu dan beberapa sayur-sayuran, seperti wortel, juga mengandungi fruktosa. Oleh kerana fruktosa dua kali lebih manis daripada glukosa, industri makanan banyak menggunakannya untuk pemanis produk siap. Dalam bentuk sirap glukosa-fruktosa, misalnya, terdapat dalam gula-gula, barang-barang dalam tin dan jem.

Fruktosa dalam organisma manusia

Fruktosa, seperti dextrose, diserap ke dalam darah dari usus manusia dan diangkut dari sana ke pelbagai organ. Walau bagaimanapun, penyerapan fruktosa jauh lebih perlahan daripada glukosa. The hati mengubah fruktosa menjadi glukosa dan akhirnya juga menyimpannya di dalam badan sebagai lemak depot jika tidak habis digunakan dengan segera.

Tubuh manusia juga dapat menghasilkan fruktosa dari glukosa itu sendiri. Fruktosa diperlukan, misalnya, pada vesikel mani pada lelaki sebagai nutrien untuk tumbuh sperma. Sekiranya fruktosa tertelan dalam jumlah yang sangat banyak, misalnya melalui banyak gula-gula, ini boleh menyebabkan organisma berlebihan dan menimbulkan keluhan.

Tubuh tidak dapat menyerap semua fruktosa dari usus, jadi sebahagian besarnya tetap ada. Di usus besar, fruktosa berfungsi sebagai makanan bagi banyak orang bakteria, supaya mereka dapat membiak dengan baik. Sejak bakteria menghasilkan gas dan asid, orang dapat berkembang kembung perut, cirit-birit dan perut sakit.

Terdapat juga hubungan antara jumlah fruktosa yang tertelan dan berat badan berlebihan, kerana fruktosa ditukarkan menjadi lemak badan lebih cepat daripada glukosa. Atas sebab ini, penyakit lain yang berkaitan dengan berat badan berlebihan juga disukai oleh penggunaan fruktosa yang tinggi. Ini termasuk lemak hati, kencing manis penyakit melitus dan kardiovaskular.

Penyakit-penyakit ini dapat diperbaiki dengan disesuaikan diet. Walau bagaimanapun, kesan berbahaya fruktosa pada tubuh hanya berkaitan dengan penggunaan melebihi purata. Walaupun begitu, buah dan sayur sihat dan diperlukan untuk tubuh. Fruktosa yang terlalu banyak diserap terutamanya disebabkan oleh rasa takut gula yang digunakan dalam produk siap untuk pemanis.