Berat badan yang berlebihan

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Perubatan: AdiposityObesity, obesiti, obesiti Istilah ini digunakan di Jerman secara sinonim dengan istilah kelebihan berat badan. Istilah obesiti tidak lagi digunakan kerana boleh mendiskriminasi dan juga tidak betul dari segi perubatan. Semua istilah menggambarkan orang yang “lebih berat” daripada yang lain dan biasanya mengalami peningkatan lemak badan. Orang bercakap mengenai berat badan berlebihan jika berat badan, dinilai oleh Indeks Jisim Badan (BMI) meningkat. Menurut BMI terdapat perbezaan antara

  • Kekurangan berat badan
  • Berat normal
  • Berat badan berlebihan dan
  • Obesiti

Indeks Jisim Badan

. Indeks Jisim Badan adalah nilai yang dikira yang boleh digunakan untuk menilai sama ada seseorang itu berlebihan berat badan dan, jika demikian, berapa. The Indeks Jisim Badan (BMI) disyorkan oleh WHO (Dunia Pemeriksaan Organisasi) sebagai garis panduan. Indeks Jisim Tubuh dikira dari tinggi dan berat badan dan oleh itu mengabaikan jantina, perawakan dan umur dan hanya boleh digunakan untuk orang dewasa. Walau bagaimanapun, Indeks Jisim Tubuh tidak memberikan indikasi kelebihan berat badan yang sangat terperinci, kerana komposisi badan tidak diambil kira. Maklumat terperinci mengenai pengiraan dan aplikasi boleh didapati di bawah Body Mass Index.

Pengenalan

Pada asasnya, pengumpulan lemak dan berat badan berlebihan hanya boleh berlaku jika pengambilan tenaga dari makanan lebih tinggi daripada penggunaan tenaga, iaitu jika tenaga mengimbangi positif. Walau bagaimanapun, kecenderungan untuk kelebihan berat badan berbeza dari individu ke individu, sejarah keluarga obesiti jelas, dan kecenderungan genetik (kecenderungan) disyaki. Sudah tentu, pengaruh persekitaran (gaya hidup berkaitan dengan pemakanan dan senaman) dan fungsi teladan ibu bapa juga harus diambil kira.

Penyelidikan genetik telah dapat menggambarkan kecacatan genetik pada model haiwan (pengaruh persekitaran dapat dikesampingkan di sini), yang telah memberikan penemuan penting untuk kegemukan manusia. Seorang menjumpai apa yang disebut gen ob dan produknya leptin (gr. Leptos = langsing).

Sekiranya tidak terdapat leptin aktif secara biologi, haiwan uji terlalu gemuk dan makan terlalu banyak berbanding dengan spesifiknya. Pada manusia, tiga model digunakan berkaitan dengan kajian keturunan: Jenis, kuantiti dan kualiti makanan yang dimakan nampaknya lebih berkaitan dengan persekitaran dan sepertinya dipelajari dari ibu bapa, adik-beradik dan pengasuh lain kerana fungsi model peranan mereka. Tingkah laku makan dan tabiat makan serta keutamaan dan keengganan terhadap makanan tertentu diperoleh di zaman kanak-kanak, sementara pengurangan penggunaan tenaga (kadar metabolisme basal, termogenesis (panas badan), aktiviti fizikal) dapat diwarisi dan ditentukan secara genetik.

Walau bagaimanapun, kelebihan berat badan tidak bermaksud peningkatan simpanan lemak. Jisim otot yang terlalu tinggi juga disebut berat badan berlebihan.

  • Pemeriksaan keluarga
  • Kajian penerimaan dan
  • Penyelidikan berkembar.