Gangguan kebimbangan umum

Sinonim

gangguan kecemasan, fobia, keengganan

definisi

Gangguan kegelisahan umum dicirikan oleh kegelisahan yang meresap dengan ketegangan, kegelisahan dan kekhawatiran mengenai kejadian dan masalah sehari-hari dalam jangka masa sekurang-kurangnya enam bulan, disertai oleh banyak gejala psikologi dan fizikal yang lain.

Epidemiologi

Kira-kira 4% daripada jumlah penduduk menderita gangguan kecemasan umum. Wanita menjadi sakit sedikit lebih kerap daripada lelaki. Diagnosis harus dibuat oleh ahli psikologi, a pakar psikiatri atau oleh ahli terapi yang berpengalaman dalam subjek.

Secara umum dapat dikatakan bahawa seseorang harus menderita gejala yang disebutkan di atas hampir sepanjang hari selama sekurang-kurangnya 6 bulan untuk memenuhi kriteria untuk diagnosis "gangguan kecemasan umum". Dalam kes gangguan kecemasan secara umum, biasanya tidak ada sebab yang konkrit untuk pesakit terlalu prihatin. Walaupun begitu, gambaran klinikal sangat sering dicirikan oleh "membimbangkan" yang kekal.

Kekhawatiran ini jelas dibesar-besarkan dan tidak dapat dikendalikan oleh orang itu, bahkan jika dia berusaha untuk membuang pemikiran ini dan memikirkan sesuatu yang lain, mereka selalu memaksakan dirinya. Faktor penekanan di sini adalah, selain pemikiran yang beredar, gejala fizikal yang menghantui pesakit berulang kali dan dapat bertahan berjam-jam dalam intensiti dan intensiti yang berbeza. Di samping itu, perasaan gelisah atau berterusan "dalam perjalanan", keletihan mudah, kesukaran tumpuan, mudah marah, peningkatan ketegangan otot (belakang kesakitan, leher kesakitan atau ketegangan sakit kepala) dan gangguan tidur boleh berlaku.

Terapi