Tempoh simptom | Gejala detasmen retina

Tempoh gejala

Tidak mungkin untuk membuat pernyataan umum mengenai jangka masa gejala, kerana ia bergantung kepada penyebabnya detasmen retina di satu pihak dan sejauh mana kerosakan di pihak lain. Air mata kecil di retina dapat menjadi tidak simptomatik untuk waktu yang lama, sedangkan air mata di makula (tempat penglihatan paling tajam) cepat diperhatikan dan dapat dengan cepat, dalam beberapa jam, menyebabkan hilangnya fungsi mata. Semakin cepat operasi, semakin baik prognosisnya.

Selepas operasi yang berjaya, gejala seperti kilatan cahaya dan hujan jelaga surut. Walau bagaimanapun, penglihatan kabur mungkin berterusan - ini bergantung pada lokasi detasmen retina. Sekiranya anda sudah menjalani pembedahan dan masih mempunyai beberapa gejala, anda harus berjumpa dengan doktor mata anda untuk mendapatkan maklumat yang lebih tepat.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Sekiranya kilat berlaku hanya sekali, ini masih dianggap sebagai proses semula jadi yang normal dan tidak perlu dibimbangkan. Walau bagaimanapun, jika tiba-tiba dan beberapa gejala yang disebutkan di atas berlaku, sangat penting untuk melihat pakar mata dalam hari yang sama, siapa yang mesti menjelaskan punca gejala. Dalam beberapa bentuk detasmen retina, hanya bayangan yang muncul, tetapi dalam kebanyakan detasmen retina, kilat terjadi terlebih dahulu, kemudian apa yang disebut "hujan jelaga" dan kemudian bayang-bayang.

"Hujan jelaga hitam" sering dikelirukan dengan keruh tidak berbahaya yang melayang di depan mata. Ini adalah awan atau titik seperti benang atau spiderweb yang bergerak di bidang penglihatan. Garisan kelabu ini berlaku pada banyak orang dan tidak berbahaya.

Mereka dapat dibezakan dari hujan yang basah dengan fakta bahawa mereka bergema dengan mata dan, jika mata itu diam, mereka akan berlama-lama untuk sementara waktu. Untuk memastikan bahawa hanya awan yang tidak berbahaya ini, pemeriksaan retina harus dilakukan oleh pakar mata. Sekiranya pusat retina, iaitu titik penglihatan paling tajam (makula) sudah terpengaruh, kemerosotan penglihatan yang meningkat meningkat sedemikian rupa sehingga hanya cahaya dan gelap yang dapat dibezakan.

Oleh itu, tindakan pantas sangat diperlukan jika detasemen retina dicurigai, kerana dalam hal detasemen retina, retina diangkat dari koroid betul-betul di bawahnya dan dengan itu bekalan retina terganggu. Sekiranya ini keadaan berterusan, retina mungkin mengalami kerosakan yang tidak dapat dipulihkan dan buta mata yang terkena tidak dapat dikesampingkan.