Kecederaan di golf

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Golf, kecederaan golf, belakang kesakitan, tenis siku, siku pemain golf, siku golf, bahu, tulang belakang lumbar. Topik ini ditujukan kepada orang-orang, yang menderita penyakit dalam rentang sendi dan alat penahan dengan kelebihan sebelah sisi oleh jurang teluk. Di samping orang-orang yang menderita penyakit, topik ini adalah memberi bantuan untuk mengelakkan kerosakan yang berlebihan. Sukan golf dapat dicapai hingga usia yang tinggi, juga persediaan prostetik lutut dan sendi pinggul, tidak menghadkan kemampuan bermain golf. Kerana populariti golf, kecederaan dan penyakit yang disebabkan oleh golf menjadi semakin penting dalam ortopedik.

Faktor perubatan sukan

Semasa permainan golf 18 lubang, pemain golf merangkumi jarak sekitar 10 hingga 12 km. Penggunaan kalori selama kejohanan lima jam dianggarkan sekitar 1500 kcal. Tenaga dihasilkan terutamanya dari yang dikehendaki pembakaran lemak dan kurang dari pemisahan gula.

Kesan latihan yang memberi kesan positif kepada sistem kardiovaskular akan dicapai dengan pembakaran tenaga lebih dari 2000 kkal seminggu. Oleh itu, sekurang-kurangnya 27 lubang mesti dimainkan. Dalam beberapa kajian dapat dibuktikan bahawa ada tekanan darah tinggi bertambah baik, yang jantung risiko serangan tenggelam dan lemak darah (LDL - Cholesterin dan Trigliserida) tenggelam, yang pada dasarnya disebabkan oleh pembakaran lemak.

Dalam keadaan persaingan, berkaitan dengan tekanan tekanan darah tinggi juga boleh berlaku pada individu yang sihat kardiovaskular. Terutama pesakit jantung dan pesakit yang menderita tekanan darah tinggi berisiko mengalami kerosakan pada sistem vaskular dalam keadaan persaingan. Oleh kerana tekanan fizikal dan mental yang tinggi dalam keadaan kejohanan, kadar nadi rata-rata melebihi 100 denyutan seminit.

Kemungkinan kecederaan semasa bermain golf

Oleh kerana beban puncak tinggi jangka pendek semasa pergerakan mengepak, sistem sendi dan muskuloskeletal mengalami tekanan jangka pendek yang kuat. Kecederaan boleh berlaku di kawasan. Kecederaan akut di golf jarang berlaku.

Pemula khususnya berisiko melepaskan tembakan ke tanah kerana kurang latihan. Ini boleh menyebabkan lebam dan terkehel.

 • Tulang belakang (tulang belakang lumbal dan peralihan dari tulang belakang serviks ke tulang belakang toraks)
 • Bahu
 • siku
 • Pergelangan tangan
 • lutut
 • Sendi buku lali atas
 • Tendon Achilles

Dalam kes yang jarang berlaku, kecederaan "ricochet" dapat disebabkan oleh terkena bola golf dengan kelajuan tinggi.

Nasib baik, kecederaan seperti itu sangat jarang berlaku kerana gaya permainan yang sangat disiplin bagi semua pemain dan kepatuhan pada peraturan golf. Kecederaan kesan langsung ke tengkorak boleh membawa maut. Sebilangan besar kecederaan di golf biasanya berlaku secara perlahan, tetapi oleh itu cenderung menjadi kronik. Ini bermaksud bahawa penyakit ini tidak dapat diperbaiki walaupun dalam terapi, atau bahawa kekuatan penyembuhan diri badan berlebihan dan memerlukan sokongan profesional dari pakar ortopedis. Secara statistik, kecederaan yang paling kerap berlaku pada pemain golf adalah pada tulang belakang sendi siku bahu pergelangan tangan

 • Tulang belakang
 • Sendi siku
 • Bahu
 • Pergelangan tangan
 • Sendi Lutut