LDL

definisi

LDL tergolong dalam kumpulan kolesterol. LDL adalah singkatan dari Lipoprotein Ketumpatan Rendah, yang bermaksud "lipoprotein berketumpatan rendah". Lipoprotein adalah bahan yang terdiri daripada lipid (lemak) dan protein.

Mereka membentuk bola di darah di mana pelbagai bahan boleh diangkut. Di dalam sfera, komponen hidrofobik (tidak larut dalam air) dari LDL menunjuk ke bahagian dalam, komponen hidrofilik (larut dalam air) membentuk sampul surat. LDL terutamanya diperlukan untuk mengangkut bahan yang tidak larut dalam air.

Nilai piawai

Nilai piawai untuk jumlah kolesterol (bukan sahaja LDL tetapi juga HDLadalah <5.2 mmol / l, yang sepadan dengan 200 mg / dl. Nilai had untuk LDL bergantung pada profil risiko orang untuk koronari jantung penyakit dan aterosklerosis (kalsifikasi kapal). Risiko bergantung kepada jantina, usia, penyakit kardiovaskular dan banyak faktor lain.

Sekiranya risikonya rendah, hadnya ialah 4.2 mmol / l (160 mg / dl). Untuk risiko sederhana had beralih kepada 3.4 mmol / l (130 mg / dl). Risiko tinggi wujud sekiranya koronari jantung penyakit atau aterosklerosis sudah ada. Dalam kes ini kolesterol tahap harus diturunkan di bawah 2.6 mmol / l (100 mg / dl).

Untuk apa LDL diperlukan?

Sebagai lipoprotein, LDL sangat sesuai untuk mengangkut bahan yang tidak larut dalam air (hidrofobik) di darah. Untuk tujuan ini, LDL membentuk sfera pengangkutan kecil, yang biasanya dipenuhi dengan lemak atau bahan larut lemak (lipofilik). Fungsi utama LDL adalah untuk mengangkut kolesterol, yang dihasilkan di hati, ke wilayah lain.

Kolesterol diperlukan hampir di mana-mana badan: ia membentuk struktur asas hormon or bile asid, misalnya, dan juga terdapat dalam membran sel. Oleh itu, ia diangkut oleh LDL ke dalam pelbagai tisu, organ dan juga ke dalam kapal. Selain pengangkutan kolesterol, LDL juga mempunyai tugas pengangkutan lain.

Larut lemak vitamin (vitamin A, vitamin D, vitamin E dan vitamin K), yang diperlukan di tempat yang berbeza di dalam badan, juga disimpan dengan baik di dalam bola LDL. Bahan larut lemak lain yang diedarkan dalam badan oleh LDL adalah fosfolipid, asid lemak dan apa yang disebut trigliserida (juga lemak badan). LDL itu sendiri juga dihasilkan di hati, di mana ia dapat segera menyerap zat yang diangkutnya. Dari sana ia dibuang ke darah dan mencapai sel badan yang lain. Dalam sel-sel ini zarah pengangkutan LDL dipecah, pada masa yang sama bahan dilepaskan dan dapat digunakan lebih jauh oleh sel masing-masing.