Opioid

Opioid, seperti fentanyl, digunakan dalam sukan sebagai ubat untuk doping. Tujuannya bukan untuk meningkatkan prestasi secara langsung, melainkan untuk menekannya kesakitan-hentikan latihan. Opioid dibezakan menjadi opioid endogen, yang dikeluarkan oleh organisma kesakitan keadaan, dan luaran kepada opioid yang dipandu untuk rawatan terapeutik atau rawatan yang kasar di doping.

Opioid mempunyai morfin-kesan seperti dan seterusnya kesan anestetik. Opiate adalah bahan aktif yang terdapat dalam candu. Opioid sintetik dihasilkan dari susu candu popi.

Opioid mempunyai spektrum tindakan yang luas. Walau bagaimanapun, berkaitan dengan sukan, kesan yang paling penting adalah kesakitan melegakan atau menghilangkan rasa sakit. Opioid banyak digunakan dalam ubat-ubatan dan anestesia.

Mereka tergolong dalam subkumpulan analgesik dan membongkar kesan khusus mereka pada reseptor khas sel saraf. Pengambilan opioid menyebabkan penyesuaian organisma melalui peningkatan aktiviti enzim. Ini membawa kepada kesan yang lemah dan dos mesti terus meningkat.

Di samping itu, opioid boleh mencetuskan a loya rangsangan, mempunyai kesan merangsang pada aktiviti usus dan menurunkan jantung kadar dan dengan demikian strok isi padu. Setelah menghentikan opioid, gejala penarikan, kemurungan, selesema-seperti gejala dan sawan mungkin berlaku. Overdosis opioid membawa kepada tindak balas toksik.

Reaksi ini berlaku apabila dosnya tidak diketahui dan dengan niat membunuh diri. Tanda-tanda keracunan ini adalah penyumbatan saluran udara dan tidak terbangun koma. Dalam situasi tekanan, opioid badan sendiri dilepaskan.

Perasaan sakit dan lapar ditekan. Opioid terlibat dalam pengembangan euforia, pengaturan pernafasan, sistem imun dan panas mengimbangi. Opioid badan sendiri dilepaskan sekiranya berlaku kecederaan, rangsangan emosi dan cahaya UV.

Memandangkan fakta bahawa opioid digunakan dalam doping untuk mengelakkan kehilangan prestasi yang berkaitan dengan kesakitan dalam persaingan, ia bukan sahaja berbahaya kesihatan tetapi juga atas alasan sukan-etika. Di Jerman opioid dikenakan narkotik undang-undang, oleh itu penggunaan yang tidak wajar akan didakwa. Dalam konteks ini, secara jelas dinyatakan bahawa penggunaan opioid dikaitkan dengan banyak risiko.