Tidak Mandi dengan Berpakaian Luka?

Seolah-olah seseorang tidak akan merasakan apa-apa kecuali dengan segera setelah operasi, seseorang juga mendapat larangan mandi ketat dari doktor dalam perjalanan pulang, untuk melindungi bekas luka yang segar. Ini kerana pembalut luka konvensional biasanya tidak kalis air. Bergantung pada bahagian badan yang terjejas, seseorang mungkin membuat beg plastik atau kerajang untuk memberikan perlindungan luka semasa kebersihan diri.

Pancuran mandi dan bukannya pembalut luka

Tetapi varian ini membebankan dan tidak selalu dapat dilaksanakan. Oleh kerana salah satu peraturan utama untuk berpakaian luka adalah larangan bersentuhan ketat dengan air, alternatif bagi pesakit adalah dengan mengganti pembalut luka semasa mandi dengan mandi yang disebut plaster.

Tidak seperti biasa plaster, plaster pancuran berjanji tahan air dan dengan itu memberikan perlindungan luka sepenuhnya, kerana tidak bakteria, patogen atau zarah kotoran lain boleh memasuki luka. Pancuran mandi terdapat dalam pelbagai saiz.

Pancuran mandi: aplikasi dan kelebihan

Pancuran mandian plaster mengesankan dengan aplikasi sederhana dan lebih mudah dikendalikan daripada perlindungan konvensional dalam bentuk kerajang. Di samping itu, ia juga lebih menarik. Oleh kerana ia kalis air dan menjadikan luka tidak terkena kuman, plaster mandi boleh digunakan walaupun ketika berenang. Walau bagaimanapun, penting bagi mereka yang terjejas kulit kawasan kering dan bebas dari gris atau serpihan lain semasa anda menggunakan tempat mandi.

Juga, pastikan bahawa setelah aplikasi mandi mandi, luka tetap bersih sebelum mengenakan pembalut luka lagi. Apabila digunakan dengan betul, plaster mandi tidak hanya memberi pesakit perlindungan luka yang tinggi, tetapi juga kebebasan dan pergerakan yang lebih besar daripada pembalut luka konvensional.

Kanak-kanak tidak perlu ketinggalan di kolam pada hari-hari panas untuk kecederaan ringan dan lecet. Walau bagaimanapun, jangan biarkan anak anda menggunakan plaster mandi sendiri - jika digunakan dengan tidak betul, ia mungkin tidak kalis air, yang akhirnya membahayakan perlindungan luka.