Renang

Senarai semua laman web mengenai berenang

Semua topik yang telah kami terbitkan mengenai berenang disenaraikan di bawah.

  • Fizik renang
  • Berenang lumba-lumba
  • Merangkak Berenang
  • Backstroke
  • Breaststroke
  • Wends

Setelah mendaki, berenang adalah aktiviti riadah kegemaran kedua orang Jerman. Berenang senang di sendi.

Oleh kerana anda hanya perlu membawa sepersepuluh dari berat badan anda di dalam air, berenang digunakan terutama untuk punggung dan lutut kesakitan. Berenang juga merupakan kaedah yang sesuai untuk orang yang berada berat badan berlebihan untuk terlibat ketahanan sukan. Berenang melatih semua otot dan membuat sistem kardiovaskular lebih menjimatkan.

Walaupun sakit dada adalah salah satu jenis berenang yang paling sukar dipelajari, ia paling sering digunakan di kolam renang domestik. Untuk memanfaatkan sepenuhnya kesan positif dari berenang, seseorang harus memastikan untuk menggunakan semua gaya berenang. Di bawah ini anda akan melihat teknik setiap gaya berenang yang disenaraikan. Seperti dalam sukan lain, pemula akan melihat peningkatan prestasi atau peningkatan otot setelah beberapa minggu latihan.

Suhu air dan berenang

Pemilihan suhu yang tepat di kolam sangat penting untuk latihan yang dimaksudkan, kerana pergerakan air dapat menyebabkan hipotermia atau terlalu panas lebih cepat daripada berlari di udara. Sekiranya air sejuk, seperti di tasik atau kolam renang yang tidak dipanaskan, anda harus meninggalkan air segera setelah berenang untuk mengelakkan hipotermia. Air sejuk sangat sesuai untuk latihan yang panjang dan berterusan, kerana badan menaikkan suhu dan menyejukkan air.

Namun, ketika berenang di air sejuk, anda seharusnya panaskan secukupnya terlebih dahulu. Semasa latihan lari pecut dan selang waktu, anda harus memastikan bahawa air berada pada suhu hangat yang menyenangkan, kerana ini menyebabkan rehat di dalam air dan badan menyejuk lebih cepat, meningkatkan risiko kecederaan otot. Suhu di kolam pertandingan adalah sekitar 27 ° C.