Transferrin

definisi

Transferrin adalah protein yang memainkan peranan penting dalam metabolisme zat besi. Besi memasuki usus dengan makanan, dari mana ia diangkut ke sel dinding usus melalui pengangkut tertentu. Dari sana, besi mesti memasuki aliran darah.

Oleh kerana kepekatan besi yang tinggi di darah beracun, zat besi memerlukan protein pengangkutan, iaitu transferrin. Tanpa zat besi, protein tersebut disebut apotransferrin dalam istilah biokimia. Setelah apotransferrin mengikat zat besi, ia menjadi transferrin.

Apakah ketepuan transferrin?

Ketepuan transferrin adalah jumlah transferrin yang dimuatkan dengan besi. Oleh itu, transferrin terapung dengan bebas di darah dalam bentuk pendahulunya (apotransferrin). Hanya apabila ia mengikat besi maka secara nominal ia akan menjadi transferrin. Bahagian transferrin yang dimuat dengan besi biasanya sekitar 20 hingga 30%, tetapi hingga 50% tidak meningkat secara patologi. Ketepuan transferrin dapat dihitung dari jumlah transferrin dan kepekatan zat besi di darah.

Bilakah Transferrin ditentukan dalam darah?

Transferrin memberikan gambaran keseluruhan yang baik mengenai metabolisme besi keadaan dalam badan. Sekiranya Transferrin berada dalam lingkungan normal, tubuh biasanya akan menyerap zat besi yang seimbang. Maklumat mengenai keadaan metabolisme besi juga boleh didapati dari ketepuan transferrin.

Sekiranya transferrin meningkat, sebaliknya, ini sering kali menunjukkan bahawa badan mempunyai besi yang terlalu sedikit. Dengan meningkatkan transferrin, tubuh berusaha menyerap lebih banyak zat besi dari sel-sel usus. Tanda-tanda kekurangan zat besi dapat meningkatkan keletihan, prestasi yang buruk, sakit kepala dan masalah tumpuan.

Semasa menjelaskan kekurangan zat besi dan yang dihasilkan anemia (anemia), mungkin juga berguna untuk menentukan transferrin. Adakah anda mengesyaki kekurangan zat besi sebagai punca masalah anda? Sebaliknya, mungkin ada juga gejala yang menunjukkan kekurangan transferrin.

Dalam kes ini biasanya terdapat kelebihan besi, seperti halnya penyakit simpanan besi (hemokromatosis), sebagai contoh. Adakah anda mengesyaki penyakit simpanan besi sebagai penyebab masalah anda? Dengan menyerap terlalu banyak zat besi, tubuh berusaha untuk mengelakkan besi lebih jauh dengan hanya membuat sedikit pengangkutan protein diperlukan.

Sekiranya disyaki ada penyakit simpanan besi, maka berguna untuk menentukan nilai transferrin. Transferrin juga dianggap sebagai protein fasa anti-akut, kerana sering berkurang di dalam tubuh sekiranya terjadi keradangan dan infeksi. Walaupun transferrin bukanlah salah satu parameter makmal klasik yang ditentukan ketika keradangan disyaki, penurunan transferrin dalam darah kadang-kadang berguna dan memberikan maklumat berharga mengenai asal-usul jangkitan.

Sebaliknya, gejala juga dapat terjadi yang menunjukkan kekurangan transferrin. Dalam kes ini biasanya terdapat kelebihan besi, seperti halnya penyakit simpanan besi (hemokromatosis), sebagai contoh. Adakah anda mengesyaki penyakit simpanan besi sebagai penyebab masalah anda?

Dengan menyerap terlalu banyak zat besi, tubuh berusaha menghindari besi lebih jauh dengan hanya membuat sedikit pengangkutan protein ada. Sekiranya disyaki ada penyakit simpanan besi, maka berguna untuk menentukan nilai transferrin. Transferrin juga dianggap sebagai protein fasa anti-akut, kerana sering berkurang di dalam tubuh sekiranya terjadi keradangan dan infeksi.

Walaupun transferrin bukan salah satu parameter makmal klasik yang ditentukan ketika keradangan disyaki, penurunan transferrin dalam darah kadang-kadang berguna dan memberikan maklumat berharga mengenai asal-usul jangkitan. Dengan menyerap terlalu banyak zat besi, tubuh berusaha menghindari besi lebih jauh dengan hanya membuat sedikit pengangkutan protein ada. Sekiranya disyaki penyakit simpanan besi, maka berguna untuk menentukan nilai transferrin. Transferrin juga dianggap sebagai protein fasa anti-akut, kerana sering berkurang di dalam tubuh sekiranya terjadi keradangan dan infeksi. Walaupun transferrin bukanlah salah satu parameter makmal klasik yang ditentukan ketika keradangan disyaki, penurunan transferrin dalam darah kadang-kadang berguna dan memberikan maklumat berharga mengenai asal-usul jangkitan.