Penyediaan | MRT tengkorak

Persediaan

Sebelum pemeriksaan MRI, pesakit harus membuang semua benda dan pakaian logam. Kemungkinan faktor risiko, seperti pakaian dan perhiasan yang tidak boleh dipakai semasa pemeriksaan, biasanya dijelaskan dalam soal selidik atau oleh doktor atau pembantu doktor. Untuk penyimpanan semua benda dan barang pakaian ada bilik yang tersedia di mana barang-barang (berharga) dapat disimpan dengan selamat. Doktor yang hadir mesti dimaklumkan mengenai objek logam lain (tidak boleh ditanggalkan) (contohnya implan, tindikan, tatu) sebelum pemeriksaan. Bergantung pada implan, ukuran dan penyetempatannya, pengimejan MRI tidak mungkin dilakukan.

Prosedur MRT

Pemeriksaan MRI bagi tengkorak biasanya setanding dengan pemeriksaan MRI yang lain. Walau bagaimanapun, untuk mengkaji kepala, diletakkan di dalam gegelung (sejenis grid) untuk menerima gelombang radio yang diperlukan untuk pencitraan. Di samping itu, kepala distabilkan dengan bantal dan sokongan khas.

Pesakit didorong kepala pertama ke dalam tiub MRI. Semasa pemeriksaan, kepala dan badan atas berada di dalam tiub, sementara kaki biasanya di luar. Semasa proses pengimejan, pesakit tidak boleh bergerak jika boleh untuk memastikan gambar berkualiti tinggi.

Pesakit biasanya diberi fon kepala (kadang-kadang dengan muzik), kerana pemeriksaannya sangat kuat (ketukan kuat). Bergantung pada masalahnya, penggunaan media kontras mungkin diperlukan. Dalam kes ini, setelah pengimejan awal tanpa media kontras, terdapat jeda pendek di mana pesakit diberikan media kontras. Pemeriksaan MRI kemudian dilakukan sekali lagi.

Penemuan

Sering kali, gambar-gambar tersebut sudah diteliti dan dianalisis oleh pakar radiologi semasa pemeriksaan. Hasil kajian dapat disampaikan kepada pesakit dalam perbualan selepas pemeriksaan. Selalunya pesakit juga diberikan CD dengan gambar yang dirakam. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, mungkin diperlukan untuk membincangkan penemuan dengan doktor yang memerintahkan pengimejan (contohnya doktor keluarga, ortopedis) Dalam kes ini, gambar dengan laporan biasanya dihantar kepada doktor yang merujuk dalam satu hari.