Kecederaan Sukan

Luka sembuh: Terdapat ubat mudah untuk kecederaan sukan yang cepat sembuh.

maklumat am

Menurut Prof Dr Böhmer (1992) kira-kira 4% daripada semua atlet mengalami kemalangan setiap tahun. Walau apa pun, adalah jelas bahawa risiko cedera semasa pertandingan adalah lebih tinggi daripada kecederaan semasa latihan. Perbezaan dibuat antara punca umum berlakunya kecederaan berkenaan dengan kecederaan endogen dan eksogen.

Kecederaan endogen adalah kecederaan yang berkaitan dengan atlet itu sendiri. Ini termasuk, antara lain, tahap latihan yang tidak mencukupi, keletihan mental dan fizikal, kekurangan nutrisi dan elektrolit, atau kecederaan yang tidak sembuh, dsb. Kecederaan eksogen, sebaliknya, adalah kecederaan yang boleh dikesan kembali kepada pengaruh luaran, keadaan yang tidak menguntungkan. atau peralatan sukan yang rosak.

Kecederaan sukan yang paling biasa

Malangnya, di mana orang ramai bersukan, kecederaan sering berlaku semasa bersukan. Dalam berikut, jenis kecederaan yang paling biasa dibincangkan.

 • Tenis siku
 • Siku golf
 • Buih
 • Pecah ligamen cruciate
 • Meniskus yang koyak
 • Pemanjangan pita
 • Fraktur pergelangan kaki luaran
 • Tendon Achilles koyak
 • Sakit otot
 • Kecederaan semasa bina badan

Pelbagai jenis kecederaan

Lebam adalah salah satu kecederaan sukan yang paling biasa di seluruh dunia. Bergantung pada jenis sukan, lebam kadangkala boleh berlaku di seluruh badan. Disebabkan populariti bola sepak, lebam sering dijumpai pada tulang kering, buku lali and paha.

Oleh kerana daya tumpul, otot ditekan ke tulang dan kerosakan darah and limfa kapal. Darah and limfa cecair bocor keluar dan terkumpul dalam tisu sekeliling. Di kawasan yang terjejas, bengkak dan lebam berkembang, yang dalam kebanyakan kes tidak perlu dirawat.

Fenomena ini lebih dikenali sebagai ciuman kuda. Anda boleh mendapatkan maklumat lanjut mengenai topik ini di: Lebam dan ketegangan adalah tidak menyenangkan dan biasanya menyebabkan atlet tidak beraksi serta-merta. Kumpulan otot yang paling kerap dipengaruhi oleh ketegangan ialah paha.

Tetapi ketegangan juga boleh berlaku dalam otot perut, betis dan lengan semasa bersukan. Apabila ditarik, otot atau sel-sel otot individu diregangkan dan meregang melebihi tahap yang sihat. Ini menyebabkan rekahan mikro kecil dalam gentian otot.

Ketegangan berlaku terutamanya apabila atlet tidak memanaskan badan dengan secukupnya atau berada dalam latihan yang lemah keadaan dan meletakkan terlalu banyak tekanan pada otot mereka. Disebabkan oleh beban otot yang berlebihan, rekahan mikro ini juga boleh berlaku dan atlet telah mengalami ketegangan. macam cramp kesakitan berlaku serta-merta apabila ketegangan dirasai dan sentiasa datang semula apabila gentian otot yang terjejas diaktifkan semula.

As pertolongan cemas, yang Peraturan PECH boleh diikuti – rehat, penyejukan ais, mampatan dan ketinggian. Kecederaan ini, yang kebanyakannya menjejaskan betis dan paha otot, disebabkan oleh regangan berlebihan gentian otot sehingga gentian individu akhirnya terkoyak. Situasi yang mencetuskan pecahnya gentian otot selalunya adalah putaran atau pecutan pantas.

Atlet secara langsung merasakan tikaman pendek kesakitan yang berulang setiap kali gentian otot yang terjejas diaktifkan. Kecederaan sukan yang sangat tipikal adalah, sebagai contoh, koyak serat otot daripada penambah dalam pemain bola sepak. Selain menjimatkan dan ubat penahan sakit, yang mengetuk gentian otot yang koyak juga boleh membantu melegakan otot yang terjejas.

Walau bagaimanapun, penyembuhan lengkap biasanya mengambil masa kira-kira 4-6 minggu. Ligamen koyak menjejaskan ligamen dan bukan otot. Dalam kecederaan sukan ini, sekurang-kurangnya satu ligamen dalam koyakan sendi.

Kecederaan ligamen sebenarnya selalu didengari oleh bunyi retak dan patah. Ini adalah bahagian akustik ligamen koyak. Pendarahan yang berlaku menyebabkan bengkak di kawasan yang terjejas.

Sendi yang terjejas sakit dan berasa tidak stabil. Kecederaan ligamen yang paling biasa dalam sukan melibatkan lutut dan buku lali. Secara teorinya, kecederaan ligamen boleh berlaku pada mana-mana bahagian badan.

Kecederaan ligamen yang serius adalah koyak ligamen cruciate, kerana dengan kecederaan ini terdapat kebarangkalian tinggi untuk terpaksa menamatkan kerjaya sukan seseorang. Perbezaan dibuat antara anterior ligamen cruciate pecah dan pecah ligamen cruciate posterior. Sesetengah kecederaan ligamen boleh dirawat secara konservatif, tanpa pembedahan, manakala kecederaan ligamen lain memerlukan pembedahan.

Dalam kes ini, penyembuhan lengkap kecederaan boleh mengambil masa sehingga enam bulan, sekiranya berlaku koyak ligamen cruciate sehingga dua belas bulan. Anda boleh mendapatkan lebih lanjut mengenai topik ini di: Ligamen koyak terseliuh menjejaskan sendi dan disebabkan oleh regangan berlebihan yang ganas, cth melalui pusingan secara tiba-tiba. Bergantung pada tahap regangan berlebihan, ligamen atau kapsul sendi boleh terjejas. Gejala biasa yang disertakan ialah kesakitan, bengkak, mobiliti terhad dan dalam beberapa kes lebam.

Anda boleh mendapatkan lebih lanjut mengenai topik ini di

 • Terseliuh
 • Keseleo pada jari kaki

Kapsul adalah sarung yang mengelilingi sendi dan mengandungi cecair sinovial supaya pergerakan dalam sendi dapat berlaku dengan lancar. Jika sendi bengkok dan ligamen cedera, kapsul sendi selalunya turut terjejas. Dalam kes yang teruk, kapsul sendi pecah dan cecair bocor ke dalam tisu sekeliling, mengakibatkan bengkak.

Bahu dan lutut paling kerap terjejas oleh kecederaan kapsul. Adalah disyorkan bahawa peraturan PECH juga digunakan di kawasan ini. Tendon berfungsi untuk melekatkan otot pada tulang.

Penggunaan berlebihan boleh menyebabkan kerengsaan ini tendon, yang boleh mengakibatkan keradangan tendon jika ia tidak dilindungi awal dan fasa penjanaan semula terlalu singkat. Sebagai contoh, keradangan tendon paha boleh berlaku semasa maraton latihan. Ini menyebabkan menikam dan membakar sakit di bahagian luar paha.

Dalam kes keradangan tendon, perlindungan yang mencukupi harus diambil dengan segera. Pemampat sejuk dan ubat anti-radang boleh memberikan kelegaan selanjutnya. Anda boleh membaca maklumat lanjut tentang topik ini di sini: Keradangan tendonKorek dan luka kecil disebabkan oleh daya tumpul yang dikenakan pada satu titik.

Melecet kebanyakannya berlaku pada kaki dan lengan dan dicirikan oleh a membakar sakit. Luka robek boleh menjejaskan lutut, siku dan terutamanya kepala. Mereka sangat menyakitkan dan disertai dengan luka berdarah.

Patah tulang biasanya disebabkan oleh kesan ganas pada tulang. Secara statistik, yang lengan patah adalah yang paling biasa, yang secara klasik disebabkan oleh menangkap jatuh dengan tangan. Selain patah tulang yang disebabkan oleh jatuh dan pergerakan, terdapat juga kumpulan patah keletihan.

Kecederaan sukan ini berlaku terutamanya pada tulang kering dan metatarsal tulang dan disebabkan oleh overstrain, terutamanya dalam pelari jarak jauh dan pemain bola sepak. The gegaran ialah kecederaan sukan yang boleh berlaku dalam mana-mana jenis sukan dan, bergantung kepada keparahannya, juga boleh mengambil bahagian yang mengancam nyawa dalam bentuk trauma kraniocerebral. Melalui jatuh dan perlanggaran, kesan daripada kepala pada permukaan yang keras dan pepejal goncangkan otak dalam tengkorak. Ini malah boleh menyebabkan kemusnahan sel saraf yang tidak dapat dipulihkan. Gejala yang gegaran adalah warna kulit pucat, muntah, loya and seimbang masalah.