Fisioterapi | Latihan di Bahu Beku

Physiotherapy

Sebagai tambahan kepada latihan aktif, langkah-langkah fisioterapi lain juga dapat digunakan untuk merawat bahu yang beku. Walau bagaimanapun, teknik terapi pasif harus selalu dilengkapi dengan program latihan aktif, yang juga dilakukan oleh pesakit di rumah, untuk mencapai hasil perawatan yang optimal.

  • Aplikasi haba yang disasarkan secara khusus dapat membantu dalam fasa akut, kerana ia merangsang darah peredaran dalam tisu dan melegakan kesakitan.
  • Elektroterapi, iaitu penerapan bentuk arus tertentu, juga dapat membantu meningkatkan darah peredaran dalam tisu dan dengan itu memperbaiki dan menyembuhkan struktur.
  • Rawatan sendi secara manual juga boleh dilakukan.

    Di sini, ahli terapi dapat menggerakkan rakan kongsi, iaitu bahu kepala melawan rongga glenoid, dengan teknik cengkaman tertentu. Ini meningkatkan mekanik sendi dan dapat meningkatkan mobiliti sendi.

  • Teknik tisu lembut seperti urut dan geseran (urutan tepat waktu) atau regangan dapat membantu menjadikan tisu lebih lentur dan kenyal kembali. Oleh itu, fungsi sendi harus ditingkatkan.

Latihan selepas pembedahan

Pembedahan mungkin diperlukan dalam kes kehilangan pergerakan yang tahan terapi kekal. Rawatan susulan fisioterapeutik seterusnya adalah mustahak untuk mengelakkan kapsul terikat semula. Latihan yang ditawarkan selepas operasi berfungsi untuk mobilisasi yang lembut.

Sebagai tambahan kepada latihan pendulum (lihat di atas), pesakit juga dapat meningkatkan pergerakan bahunya dengan cara lain. 1) Mendorong kain Untuk menghilangkan graviti dan menjadikan mobilisasi lebih mudah, pesakit duduk di hadapan meja dan meletakkan kain (misalnya meja dapur) di bawah tangannya. Sekarang pesakit mendorong kain ke hadapan dengan menyandarkan badan atas ke depan, lengan meregangkan dan meluncur perlahan ke atas meja.

Ini menggerakkan sendi bahu. 2) Mobilisasi sambil berdiri Latihan yang agak sukar adalah mobilisasi semasa berdiri. Telapak tangan diletakkan di atas dinding pada ketinggian yang selesa, yang mungkin dilakukan oleh pesakit, tepat di hadapan badan.

Pesakit pertama kali berdiri di depan dinding, kemudian, sementara tangan tetap kuat di dinding, bergerak ke belakang langkah demi langkah sehingga badan atas condong ke depan. The sendi bahu digerakkan. Latihan boleh dilakukan 15-20 kali dalam 3-4 set dan hanya sedikit berat. Kesakitan tidak boleh berlaku dalam keadaan apa pun.