Menetap | Latihan untuk melawan kecondongan pelvis

Menetap

Dislokasi pelvis adalah mungkin sekiranya kecondongan pelvis disebabkan oleh penyumbatan mekanikal. Ini adalah keadaan apabila, misalnya, vertebra individu dipindahkan dari kedudukan semula jadi, mengakibatkan penyumbatan dan pergerakan terhad. Fisioterapis atau kiropraktor yang dilatih khas kemudian dapat secara aktif membawa vertebra kembali ke kedudukan yang betul dengan pergerakan yang disasarkan.

Otot-otot yang tegang oleh penyumbatan kemudian harus dilonggarkan dengan aplikasi panas, urut dan lembut regangan latihan dan kembali ke fungsi semula jadi. Banyak orang melakukan kesalahan untuk kembali ke corak pergerakan lama setelah berjaya melakukan penyesuaian dan tidak memperlakukan titik lemah lebih jauh, yang dapat dengan mudah berakhir dalam penyumbatan baru. Oleh itu, sangat penting untuk melatih, meregangkan dan menstabilkan otot walaupun selepas pembetulan dislokasi, supaya masalah dapat dicegah secara aktif. Penyelesaian secara amnya berguna jika penyumbatan itu tidak terselesaikan dalam beberapa hari, kesakitan sangat teruk atau penyumbatan merosakkan fungsi struktur lain, terutamanya saraf. Artikel-artikel ini mungkin menarik bagi anda:

  • Sekatan ISG
  • Penyumbatan vertebral di BWS

Bagaimana keseimbangan pelvis dikompensasi?

Untuk mengimbangi kelonggaran pelvis yang ada, terdapat kemungkinan yang berlainan bergantung kepada penyebab kelonggaran pelvis:

  • Sekiranya ketidaksejajaran disebabkan oleh perpindahan atlas, ia dapat membantu membetulkan kedudukan atlas.
  • Sekiranya ini tidak membawa kejayaan yang diinginkan, masalahnya mungkin rahang yang tidak berfungsi.
  • Jika kecondongan pelvis disebabkan oleh penyumbatan pada tulang belakang, kekurangan otot atau ketegangan, seorang ahli fisioterapi boleh berusaha mengimbangi kepincangan dengan manipulasi, urutan atau latihan tertentu.
  • Jika kecondongan pelvis adalah kerana perbezaan dalam kaki panjang, sol khas boleh memberikan kelegaan dan mengimbangi kelonggaran pelvis. Untuk tujuan ini, inlay kasut khas dibuat untuk pesakit, yang meningkatkan kedudukan lebih pendek kaki, dengan itu mengimbangi perbezaan panjang kaki.