Lesi SLAP - tempoh | Fisioterapi selepas lesi SLAP

Lesi SLAP - jangka masa

Masa penyembuhan a Lesi SLAP berbeza-beza bergantung pada tahap kecederaan dan perawatan yang diberikan. Air mata sedikit yang telah dirawat lebih awal biasanya sembuh dengan baik. Penggunaan yang berlebihan, remeh, atau kecederaan bersamaan yang tidak dikenali boleh menyebabkan kronik.

Setelah melicinkan arthroscopic sederhana, lengan biasanya dapat langsung digerakkan semula sejak awal. Prognosisnya baik. Selepas jahitan atau kecederaan bersamaan pemadam pemutar, imobilisasi selama beberapa minggu ditunjukkan. Rawatan susulan boleh dilakukan selepas itu. Prognosisnya juga baik dalam kes ini, tetapi penyembuhan memerlukan sedikit lebih lama.

Lesi SLAP - senaman

Apabila doktor melepaskan sendi bahu untuk latihan fisioterapeutik selepas a Lesi SLAP, fokus utama setelah mobilisasi adalah memperkukuhkan pemadam pemutar. Otot-otot pemadam pemutar bergerak dan stabilkan bahu kepala secara lebih terkoordinasi dalam sendi. Perubahan mekanik sendi yang memberi tekanan pada rawan bibir boleh diatasi.

Latihan dengan theraband disyorkan. Terdapat pelbagai latihan lain yang menguatkan rotator cuff. Latihan penstabilan dan koordinasi juga harus dilakukan.

Untuk memastikan fungsi sendi yang selamat. Peregangan untuk otot yang dipendekkan juga harus dimasukkan dalam program senaman untuk a Lesi SLAP. Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel:

  • Pesakit berdiri tegak atau duduk tegak di atas najis.

    Dia meregangkan kedua-dua lengan di hadapan badan pada sudut 90 darjah ke depan. A theraband dipegang longgar dengan kedua tangan. Lengan yang terkena sekarang menarik tali Thera ke belakang, seolah-olah anda ingin menarik busur.

    Siku kekal pada ketinggian bahu dan bergerak ke belakang dalam garis lurus. The bilah bahu bergerak ke arah tulang belakang. Badan atas tetap tetap di ruang semasa latihan, pandangan diarahkan ke hadapan.

    Setelah lengan ditarik ke belakang, pesakit menahan ketegangan selama beberapa saat dan kemudian melepaskan kedudukan. Latihan dilakukan dalam 3 set 15 pengulangan di kedua-dua belah pihak. Di antara set, mesti ada rehat sekitar 60 saat.

  • Lesi SLAP - senaman
  • Latihan untuk manset rotator