Terapi penuaan kulit | Penuaan Kulit

Terapi penuaan kulit

. keadaan kulit tua tidak boleh dirawat dengan cara "penawar". Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk merawat kulit dan dengan demikian melambatkan proses penuaan kulit agak dan mengelakkan kerosakan akibat kecederaan. Adalah penting bahawa kebanyakan kulit kering dijaga sekerap mungkin dengan bantuan pelbagai produk penjagaan seperti krim dan losyen.

Beberapa bahan juga dikatakan memberi kesan positif pada proses penuaan kulit. Ini termasuk vitamin A dan E, ekstrak biji carob dan ekstrak akasia. Produk penjagaan kulit yang mengandungi bahan-bahan ini boleh dipertimbangkan terutama untuk penggunaan pada kulit tua.

Profilaksis penuaan kulit

Keutamaan utama dalam mencegah pramatang penuaan kulit tidak mendedahkannya secara langsung Radiasi UV. Oleh itu, seseorang harus mengelakkan berjemur yang berlebihan dan sentiasa memastikan perlindungan UV yang mencukupi oleh tekstil dan / atau pelindung matahari ketika berada di bawah sinar matahari. Kunjungan ke solarium harus dielakkan sama sekali jika boleh.

Gaya hidup sihat hampir sama pentingnya. Seseorang harus benar-benar memperhatikan pemakanan yang seimbang, sehingga cukup vitamin dan bahan mineral untuk diambil, minum secukupnya dan cara-cara bermanfaat seperti alkohol dan nikotin mungkin lakukan tanpa. Di samping itu, disarankan untuk tidak membiarkan diri anda menghadapi tekanan yang tinggi dan menghargai irama tidur yang sihat. Di samping itu, masuk akal untuk memulakan dengan sangat awal dengan penjagaan kulit yang disesuaikan secara individu, iaitu bukan hanya ketika tanda-tanda pertama penuaan kulit sudah ada, tetapi sudah di awal remaja. Ini bermakna, bergantung pada jenis kulit, produk penjagaan kulit tertentu (untuk membersihkan, melembapkan atau mengeringkan) harus digunakan.