Tendon Achilles koyak | Latihan tendonitis Achilles (Achillodynia)

Tendon Achilles koyak

. Tendon Achilles dianggap sebagai tendon terkuat dalam tubuh manusia, tetapi juga boleh terkoyak jika beban luaran menjadi terlalu besar. Namun, biasanya ini hanya berlaku jika tendon telah ditekankan oleh pemuatan, keradangan atau kerosakan lain yang lama dan oleh itu terdedah kepada kecederaan. Ini kemudian boleh menyebabkan pecahnya Tendon Achilles, malah satu pergerakan yang salah dalam kehidupan seharian atau semasa melakukan aktiviti sukan.

Mereka yang terjejas menyedari hal ini dengan bunyi seperti cambuk dan sekatan pergerakan kaki yang terkena. Biasanya, yang Tendon Achilles air mata dalam keadaan cedera 2-6 sentimeter di atas lampirannya ke tulang belakang, kerana bekalan nutrien ke tendon paling rendah pada ketika ini. Pecah tendon Achilles disertai dengan tembakan kesakitan di kawasan tumit dan betis.

Penting untuk merawat pecahnya tendon Achilles secepat mungkin. Bergantung pada jenis Pecah tendon Achilles, yang tendon koyak kepingan dapat dibawa berdekatan dengan membengkokkan kaki sehingga terapi konservatif semata-mata dapat dilakukan. Kaki kemudian tidak bergerak dalam kedudukan ini sekurang-kurangnya 6 minggu. Sekiranya pesakit adalah atlet kompetitif atau pesakit muda, dan sifat kecederaannya tidak termasuk rawatan konservatif, pembedahan disarankan di mana hujung tendon biasanya dijahit kembali. Di sini juga, kaki mesti bergerak selama 6 minggu sebelum bahagian aktif pemulihan dapat dimulakan.

Ringkasan

Ringkasnya, latihan untuk radang tendon Achilles, terutama pada fasa selepas keradangan akut, berfungsi untuk menyiapkan tendon Achilles untuk beban lagi dan untuk meningkatkan mobiliti, kestabilan dan penyelarasan lagi. Sekiranya dilakukan secara berkala, mereka juga dapat membantu mencegah kecederaan di masa depan dan boleh dan juga harus dilakukan oleh atlet sebagai tambahan kepada latihan biasa mereka. Untuk memastikan bahawa latihan dilakukan dengan betul, anda harus diawasi sendiri oleh ahli terapi yang berpengalaman pada awal latihan.