Cuff rotator koyak - fisioterapi, senaman dan penyembuhan

Sejak akromion agak kecil, lengan atas hanya mempunyai kawasan kecil di mana ia diadakan. The pemadam pemutar, terdiri daripada otot teres minor, supraspinatus, infraspinatus dan subscapular, membantu sendi bahu untuk mendapatkan lebih banyak kestabilan dan memperbaiki kepala of humerus di soket. The tendon supraspinatus adalah tendon yang paling kerap pecah, baik disebabkan oleh perubahan degeneratif atau trauma akut.

Terapi untuk manset rotator yang koyak

Yang menentukan untuk terapi adalah tendon dan sejauh mana air mata. Juga penting untuk menjelaskan kemungkinan kecederaan bersamaan jika tendon terkoyak akibat kemalangan. Doktor menilai pergerakan tangan dan kesakitan dalam kehidupan seharian.

Selepas operasi, lengan biasanya diletakkan di penculikan bantal selama 6 minggu dan hanya boleh dipindahkan hingga 90 ° selama ini. Tendon yang paling biasa pecah adalah tendon supraspinatus. Semasa tendon berjalan di bawah akromion, ia selalu jengkel dan serabut terpisah ketika sendi bahu dibatasi oleh bursa yang meradang, kalsium deposit atau faktor penyekat yang serupa.

Dalam kebanyakan kes, kesakitan dan sekatan pergerakan awal dikesan pada peringkat awal dan kemerosotan dapat dielakkan melalui fisioterapi.

  • Sekiranya hanya terdapat sekatan pergerakan yang minimum dan air mata tidak lengkap, doktor biasanya menetapkan terapi konservatif. Dengan bantuan fisioterapi, pergerakan harus dipraktikkan dengan teliti dan penguatan keseluruhan sendi bahu harus dicapai.
  • Sekiranya pesakit hampir tidak dapat mengangkat lengannya (maksimum hingga 90 °) dan mengalami parah kesakitan, penambahbaikan pembedahan adalah perlu. Operasi dilakukan oleh arthroscopy. Sama ada jahitan dipasang dengan sauh atau dijahit secara langsung, jika serat dari hujung yang koyak membolehkan jahitan dijahit secara langsung.
  • Dalam fisioterapi, mobilisasi lembut di kawasan bebas kesakitan merangsang darah peredaran pada sendi bahu, sehingga keradangan atau deposit dikeluarkan semasa terapi dan pergerakannya bertambah baik.
  • Begitu juga, rawatan daya tarikan membesarkan ruang sendi, yang juga merangsang darah peredaran.
  • Kesakitan semasa otot dikendalikan dengan teknik tisu lembut, geseran melintang, urut atau regangan mengikut simptomnya.