Melompat / gimnastik trampolin | Kecacatan postur pada kanak-kanak - Fisioterapi

Melompat / gimnastik trampolin

Untuk mengurangkan masalah postur dan punggung yang buruk pada kanak-kanak, sukan seperti melompat trampolin atau gimnastik juga sesuai sebagai sebahagian daripada terapi. Walau bagaimanapun, jika ini sesuai, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan. Melompat trampolin: Trampolining adalah sukan yang menyeronokkan dan pada masa yang sama menarik minat lebih daripada 400 kumpulan otot yang berbeza.

Terutamanya penyelarasan, seimbang, rasa keseimbangan dan otot belakang digalakkan. Pergerakan melompat juga menyokong postur badan yang sihat. Ini semua terdengar sangat positif, terutama bagi kanak-kanak dengan masalah yang disebutkan di atas, tetapi terutama kanak-kanak kecil di bawah 6 tahun belum mempunyai perasaan badan yang selamat, sehingga kecederaan yang tidak disengajakan dapat terjadi dengan cepat.

Oleh itu, melompat trampolin dianggap sebagai terapi yang akan dilakukan hanya di bawah pengawasan ahli terapi yang berpengalaman. Ini harus dilakukan dengan mengambil kira kebolehan dan tahap perkembangan individu anak. Gimnastik: Gimnastik di bawah pengawasan profesional adalah cara yang sangat baik untuk meregangkan, menguatkan dan menjaga otot, sendi dan tisu lembut.

Terutama bagi kanak-kanak dengan masalah postur dan punggung yang lemah, senaman gimnastik yang betul boleh menyebabkan peningkatan gejala yang ketara. Adalah mustahak bahawa keperluan dan batasan kanak-kanak diambil kira agar tiada kesan sampingan negatif yang disebabkan oleh gimnastik.

  • Melompat trampolin: Trampolining adalah sukan yang menyeronokkan dan menarik bagi lebih dari 400 kumpulan otot yang berbeza.

    lurus penyelarasan, seimbang, rasa keseimbangan dan otot belakang dipromosikan. Pergerakan melompat juga menyokong postur badan yang sihat. Ini semua terdengar sangat positif, terutama bagi kanak-kanak dengan masalah yang disebutkan di atas, tetapi terutama kanak-kanak kecil di bawah 6 tahun belum mempunyai perasaan badan yang selamat, sehingga kecederaan yang tidak disengajakan dapat terjadi dengan cepat.

    Oleh itu, melompat trampolin dianggap sebagai terapi yang akan dilakukan hanya di bawah pengawasan ahli terapi yang berpengalaman. Ini harus dilakukan dengan mengambil kira kebolehan dan tahap perkembangan individu anak.

  • Gimnastik: Senam di bawah bimbingan profesional adalah cara yang sangat baik untuk meregangkan, menguatkan dan menjaga otot, sendi dan tisu lembut. Terutama bagi kanak-kanak dengan masalah postur dan punggung yang tidak baik, senaman gimnastik yang betul boleh menyebabkan peningkatan gejala yang ketara. Adalah penting bahawa keperluan dan batasan kanak-kanak diambil kira sehingga tidak ada kesan sampingan negatif yang disebabkan oleh gimnastik.