Rawatan Gangguan Tiroid

Bergantung pada penyakit tiroid yang ada, rawatan mungkin memerlukan penggunaan ubat, pembedahan, atau rawatan radioiodin. Bentuk rawatan ini kadangkala boleh digunakan sendiri atau bersama. Tidak ada alternatif berkesan yang selamat di homeopati or perubatan herba untuk rawatan penyakit tiroid.

Tablet Iodida

Unsur surih yodium adalah bahan penting di mana kelenjar tiroid bergantung sepenuhnya. Walau bagaimanapun, sejak yodium terdapat dalam makanan hanya dalam jumlah kecil, iodida tablet diambil untuk pencegahan dan rawatan penyakit kekurangan iodin dan penyakit tiroid yang berkaitan dengan kekurangan yodium. Mengambil iodida tablet selamat dan biasanya tidak menyebabkan kesan sampingan. Iodida tablet terdapat di kaunter di farmasi.

Tablet Hormon Tiroid

Apabila kelenjar tiroid tidak dapat menghasilkan cukup hormon tiroid kerana yodium kekurangan atau penyakit, metabolisme menjadi tidak seimbang. Dalam hipotiroidisme, hormon badan sendiri tiroksin oleh itu digantikan oleh tablet (penggantian terapi). Hormon yang terdapat dalam tablet sesuai dengan hormon tiroid badan sendiri. Akibatnya, keadaan metabolik kembali normal. Semasa merawat dengan hormon tiroid, adalah mustahak doktor mencari yang betul dos untuk setiap pesakit individu, memeriksanya secara berkala dalam jangka masa panjang, dan bahawa pesakit mengambil tablet dengan pasti. Dengan sedikit pengecualian, pengambilan mestilah sepanjang hayat tanpa gangguan, yang tidak berkaitan dengan kesan sampingan jika digunakan dengan betul.

Penyekat tiroid (agen tirostatik).

In hipertiroidisme, yang kelenjar tiroid menghasilkan terlalu banyak hormon, jadi mesti "diperlahankan" dengan ubat. Penyekat tiroid merangkumi sekumpulan ubat yang melambatkan atau menyekat pengeluaran tiroid sepenuhnya hormon. Ini menormalkan hormon kepekatan dalam darah dan juga gejala hipertiroidisme. Sebagai peraturan, peraturan metabolik ini memerlukan beberapa minggu. Dalam penyakit Graves ', ini dadah diambil selama satu hingga dua tahun. Kemudian ujian penghentian yang disebut dilakukan untuk menentukan sama ada penyembuhan spontan telah berlaku untuk sementara waktu. Walau bagaimanapun, mungkin tisu tiroid penghasil hormon yang tidak terkawal pada akhirnya mesti dikeluarkan, misalnya jika terdapat nodul panas. Dalam kes ini, penyekat tiroid berfungsi sebagai rawatan sementara dan persiapan untuk pembedahan atau rawatan radioiodin. Penting untuk diketahui: Ramai orang makan lebih banyak semasa hipertiroidisme tanpa menambah berat badan, kerana metabolisme adalah berlari dengan kelajuan penuh. Namun, setelah berjaya menjalani rawatan, misalnya dengan tirostatik dadah, metabolisme berjalan normal kembali. Sekiranya jumlah makanan yang lebih besar dijaga dari kebiasaan, kenaikan berat badan sudah diprogramkan.

Rawatan radioiodin

Dengan rawatan radioiodin, tisu tiroid tidak berfungsi atau berkurang jumlah. Ini mungkin diperlukan kerana sel-sel tiroid terlalu aktif atau diserang oleh badan sistem imun seperti di goiter, nodul panas atau penyakit Graves '. Radioiodin adalah bentuk yodium khas yang diserap oleh badan dengan cara yang sama seperti yodium yang berlaku secara semula jadi dan terkumpul terutamanya pada sel-sel tiroid yang terlalu aktif. Apabila ia reput, tidak seperti yodium semula jadi, ia memancarkan sinaran radioaktif yang boleh digunakan untuk memusnahkan tisu sekitarnya. Oleh kerana jarak radiasi rendah sekitar dua milimeter, kesan ini tetap terhad pada sel-sel tiroid. Walaupun begitu, atas sebab keselamatan, rawatan dengan radioiodin tidak boleh dilakukan pada wanita hamil dan ibu yang menyusu. Di Jerman, rawatan radioiodin berlaku selama tiga hingga lima hari di jabatan perubatan nuklear khas hospital besar. Biasanya, pesakit menerima radioiodin dalam bentuk kapsul pada hari kemasukan. Ia tidak dapat dirasakan atau dirasakan. Kadang-kadang, pembengkakan kelenjar tiroid yang berpenyakit mungkin berlaku. Selalunya, selepas rawatan radioiodin, pentadbiran tablet hormon tiroid adalah perlu. Ini menghalang pertumbuhan kelenjar tiroid yang baru atau menggantikan fungsi kelenjar tiroid yang terhad kerana rawatan.

Operasi

Sekiranya pembedahan diperlukan, misalnya, kerana a goiter atau hipertiroidisme, pakar bedah biasanya membuang bahagian kelenjar tiroid yang tidak normal kecuali lobus sisa kecil di kedua-dua sisi jika tisu itu jinak. Dalam keadaan tertentu, hanya nodul tunggal dan terpencil yang dikendalikan dari kelenjar tiroid. Tujuannya adalah kelenjar tiroid yang tersisa tanpa nod. Walau bagaimanapun, mungkin juga perlu untuk membuang seluruh kelenjar tiroid, seperti dalam hal tiroid kanser. Oleh kerana kekerapannya, pembedahan tiroid kini menjadi prosedur standard, seperti apendektomi. Seperti semua operasi, kesakitan atau sedikit ketidakselesaan mungkin berlaku selepas itu di kawasan parut segar, tetapi ini biasanya hilang dengan cepat. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, pita suara saraf, yang berlalu sangat dekat dengan kelenjar tiroid, boleh terkena. Sekali lagi, ini mungkin disfungsi sementara yang akan hilang. Akhirnya, kelenjar paratiroid mungkin terganggu atau dikeluarkan. Kemudian kalsium metabolisme terganggu dan mesti dirawat dengan ubat. Operasi meninggalkan parut kecil di bahagian bawah leher kawasan, yang biasanya hanya dapat dilihat pada pemeriksaan yang lebih dekat. Selepas operasi, bergantung pada tisu tiroid yang tinggal, rawatan lebih lanjut dengan tablet iodida dan / atau hormon tiroid hampir selalu diperlukan. Ubat diberikan untuk mencegah pertumbuhan semula kelenjar tiroid yang tinggal dan bekalan hormon tiroid yang tidak mencukupi ke badan.