TSH

definisi

Singkatan TSH adalah apa yang disebut "hormon perangsang tiroid", atau "tirotropin". Ia terdiri daripada asid amino, yang dirantai bersama sebagai protein. Atas sebab ini ia juga dipanggil hormon peptida.

TSH dirembeskan dari kelenjar pituitari (hipofisis). Hormon yang sesuai, yang seterusnya mengaktifkan kelenjar pituitari untuk menghasilkan TSH, disebut "TRH", atau "hormon pembebasan tirotropin". Nama ini sudah berisi fungsi, berfungsi untuk pembentukan / pembebasan "thyrotropin", yaitu TSH.

Daripada kelenjar pituitari, TSH kemudian mencapai kelenjar tiroid melalui darah. Di sana ia mengikat reseptor TSH dan meningkatkan yodium penyerapan ke tiroid, pembentukan dan pembebasan tiroid hormon dan pertumbuhan kelenjar tiroid. Cukup yodium penyerapan ke dalam kelenjar tiroid penting, kerana iodin adalah komponen penting tiroid hormon. Tiroid hormon meningkatkan metabolisme dan mempengaruhi hampir semua organ dan tisu di dalam badan.

Fungsi TSH

Selepas kesan TRH pada kelenjar pituitari, TSH dilepaskan. Ini dilepaskan ke dalam darah dan mempunyai kelenjar tiroid sebagai organ sasarannya. Di sini TSH menyebabkan pembebasan hormon tiroid T3 (triiodothyronine) dan T4 (tiroksin), yang penting untuk kelangsungan hidup.

Kitaran yang diatur dengan baik ini dikenali sebagai litar kawalan tirotropik. Litar kawalan ini memastikan a mengimbangi daripada hormon tiroid T3 dan T4 di darah dan menjamin fungsi badan yang betul. The hormon tiroid yang kini dilepaskan menyebabkan, misalnya, peningkatan dalam jantung kadar di jantung, bekalan darah yang lebih kuat ke paru-paru dan peningkatan penumpukan serat otot di kerangka.

Dalam metabolisme, mereka menyebabkan peningkatan kadar metabolisme basal kerana peningkatan penggunaan oksigen dan suhu badan yang lebih tinggi. Sistem penting badan dikendalikan oleh litar pengatur ini "antara otak-pituitari-tiroid sumbu ”(hipotalamus-hypohysis axis), yang memerlukan maklum balas sensitif terhadap jumlah tepat yang diperlukan. Di sini, hormon peredaran organ masing-masing bertindak pada organ hulu mereka dan menghalang di sini, pada peningkatan kepekatan, pembebasan hormon pengaktifannya.

T3 dan T4, misalnya, menghalang pembebasan TSH tetapi juga menghalang pembebasan TRH pada tahap yang lebih tinggi (disebut maklum balas negatif). TSH juga dihambat oleh hormon penting lain seperti kortison or dopamin. Diringkaskan secara ringkas: TSH bertindak pada pembebasan hormon tiroid dan dengan itu mengawal fungsinya.