Ujian Troponin

definisi

. troponin ujian mengukur kepekatan troponin di darah. troponin adalah kompleks protein yang membolehkan sel otot berkontraksi dalam interaksi dengan komponen lain. troponin terdapat di kedua-dua otot rangka (otot yang dapat dikawal sesuka hati) dan jantung otot.

Ujian troponin bertujuan untuk mengukur troponin jantung (dari jantung). Perbezaan lebih lanjut dibuat antara dua subformat "Troponin I" dan "Troponin T". Pengukuran "Troponin T hs" memberikan hasil yang sangat sensitif - banyak pesakit dikenali seperti itu. Bila jantung sel-sel otot rosak, seperti yang berlaku dengan pelbagai penyakit, terdapat peningkatan kadar troponin di darah. Semakin tinggi kenaikan, semakin besar kerosakan otot jantung.

Bilakah saya memerlukan ujian troponin?

Petunjuk untuk ujian troponin adalah tanda-tanda jantung atau paru-paru penyakit. Contohnya, jika doktor atau pegawai perubatan kecemasan mengesyaki a serangan jantung (infark miokard) atau paru embolisme, ujian troponin biasanya selalu dilakukan juga. Sekiranya terdapat kelainan pada ECG (elektrokardiogram, ujian troponin juga boleh diminta untuk menyokong diagnosis. Tetapi walaupun ECG - walaupun ada simptom - tidak jelas, nilai troponin boleh menjadi pecah tanah. Secara keseluruhan, troponin adalah penanda bagi sebarang tekanan atau kerosakan pada otot jantung dan oleh itu harus selalu dikumpulkan sekiranya disyaki penyakit jantung, sama ada akut atau kronik.

Melaksanakan ujian

Terdapat pelbagai cara di mana ujian dapat dilakukan. Walau bagaimanapun, sistem hanya berbeza dalam pengendalian dan ketepatannya. Terutama ujian cepat sangat mudah dilakukan.

Pesakit darah mesti dititikberatkan pada ujian dan kemudian hasilnya dibacakan. Sekiranya nilai tepat dikumpulkan, ini biasanya dilakukan di makmal yang sesuai. Dua antibodi digunakan dalam ujian. Satu antibodi mengikat troponin di seluruh darah dan memintasnya, sementara antibodi yang lain menghasilkan isyarat yang dapat dibaca dengan mengikat ke kompleks yang terbentuk.