Apakah kaedah terbaik untuk merehatkan tulang belakang serviks?

Apakah kaedah terbaik untuk merehatkan tulang belakang serviks? Sekiranya tulang belakang serviks tegang, pergerakan menjadi semakin sukar dan kesakitan meningkat, kebanyakan orang berfikir untuk pergi ke doktor. Ini tidak salah pada prinsipnya, tetapi walaupun dengan beberapa latihan mudah, boleh diatasi di rumah. Berikut ini kami akan menerangkan beberapa latihan ini dengan lebih terperinci supaya anda dapat merehatkan tulang belakang serviks yang tegang.

latihan

1.) Relaksasi bahu dan leher: Hanya kerusi yang diperlukan untuk melakukan latihan. Duduk di tepi hadapan kerusi.

Pastikan anda duduk tegak dan tegak, jika boleh, tegangkan otot perut dan punggung anda sedikit untuk mendapatkan sokongan. Sekarang hulurkan tangan anda lurus ke depan, dengan siku anda menghala ke luar. Dari kedudukan ini, bengkokkan tangan anda sehingga hujung jari anda sedikit di bahu anda (jangan melepasi lengan anda!).

Hembuskan nafas dan tarik siku anda di hadapan anda dada sehingga mereka saling menyentuh sedikit. Bila bernafas keluar, kembali ke posisi awal dengan tangan anda. Ulangi latihan 5 kali.

2.) Relaksasi daripada bilah bahu tali pinggang otot dan bahu Letakkan di punggung anda dengan kaki bengkok. Pad mestilah agak keras dan stabil (jangan tampil di atas katil).

Sekarang dari kedudukan ini meregangkan tangan anda secara menegak ke atas. Bila bernafas masuk, hulurkan lengan kanan ke arah siling sehingga bahu anda diangkat dari lantai. Anda sekarang harus merasakan sedikit regangan, tahan selama beberapa saat dan kemudian biarkan lengan anda tenggelam lagi ketika bernafas keluar.

Kemudian tukar sisi. 3 pengulangan setiap sisi. 3.)

Regangkan lateral leher otot atau duduk tegak. Sekarang angkat lengan kanan anda terbalik sehingga tapak tangan anda menyentuh pelipis kiri. Sekarang gerakkan tangan anda ke bahu kanan.

Berhati-hatilah untuk tidak memberi tekanan terlalu banyak dan melakukan senaman dengan perlahan. Apabila anda merasakan regangan di sebelah kiri anda leher, tahan kedudukan selama beberapa saat, kemudian perlahan-lahan kembali ke posisi awal. Tukar sisi.

3 pengulangan setiap sisi. 4.) Regangkan bilah bahuPosisi atau duduk tegak dan lurus juga untuk latihan ini.

Sekarang hulurkan lengan lurus ke depan sehingga selari dengan lantai. Hubungkan tangan anda sehingga tapak tangan menghadap ke arah badan anda. Sekarang rentangkan bilah bahu anda dengan cuba menolak lengan anda ke hadapan dari badan anda.

Pegang regangan selama beberapa saat. Ulangi latihan 5 kali. Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel:

  • Latihan mobilisasi tulang belakang serviks
  • Apakah kaedah terbaik untuk meregangkan tulang belakang serviks?
  • Latihan fisioterapi HWS
  • Latihan regangan