Ubat mana yang digunakan sebagai sokongan | Pengeluaran Alkohol

Ubat apa yang digunakan sebagai sokongan

Ubat sering digunakan sebagai langkah sokongan dalam konteks pengeluaran alkohol. Terdapat dua jenis ubat yang boleh digunakan sebagai bahan utama tetapi tidak boleh diberikan pada masa yang sama. Ini adalah benzodiazepin dan clomethiazole.

Kedua-dua ubat ini mempunyai kesan perangsang melalui reseptor tertentu di otak, dan mereka juga mengurangkan banyak gejala penarikan akut pengeluaran alkohol. Namun, hanya boleh digunakan kurang dari 1 ‰ darah alkohol untuk mengelakkan kemungkinan berlebihan penenang, iaitu redaman badan. Bergantung pada gejala yang menyertainya, pelbagai ubat lain boleh digunakan.

Sekiranya meningkat jantung misalnya, beta-blocker dapat diberikan untuk menurunkan kadar jantung. Untuk mengurangkan halusinasi, apa yang disebut antipsikotik boleh diberikan. Ini adalah ubat-ubatan yang campur tangan di dopamin metabolisme, seperti Haloperidol.

Terdapat pelbagai ubat bebas yang dikatakan boleh membantu pengeluaran alkohol. Perkara ini sering didapati dengan mudah di Internet. Walau bagaimanapun, keberkesanan semua ubat ini harus dikaji dengan sangat kritikal.

Hingga kini tidak ada ubat yang dapat dibuktikan secara saintifik untuk mendorong pengambilan alkohol. Oleh itu, berhati-hati dinasihatkan di sini. Sekiranya terdapat keraguan, doktor harus selalu mendapatkan nasihat mengenai kemungkinan ubat.

Berapakah kadar penolakan pengambilan alkohol?

Kadar kambuh dalam pengambilan alkohol malangnya agak tinggi. Terdapat pelbagai statistik yang dapat membuktikan bahawa, jika terapi dijalankan, kira-kira satu pertiga orang yang berkenaan akan kambuh setelah setengah tahun. Selepas satu setengah tahun, kira-kira separuh daripada orang yang terjejas mula minum lagi.

Namun, tanpa terapi yang berjaya, kadar kambuh setinggi 70%, yang jauh lebih tinggi. Ini sering berlaku kerana pelaksanaan terapi yang tidak mencukupi. Ramai orang memandang rendah pengambilan alkohol dan berusaha melaksanakannya dalam kehidupan seharian mereka.

Selalunya ini juga disebabkan oleh rasa malu, yang dapat dijelaskan oleh reputasi sosial penyakit alkohol. Namun, jika terapi dimulakan, ia sering tidak dilakukan secara konsisten. Kekurangan pandangan atau persekitaran yang tidak stabil dan tidak menyokong boleh menjadi penyebab. Oleh itu, sangat penting untuk mendapatkan nasihat dari pusat kaunseling atau untuk mempercayai orang lain dari persekitaran terdekat sekiranya timbul pemikiran mengenai pengambilan alkohol.