Seluar / Seluar Yoga | Manfaat Kesihatan Yoga

Seluar / Seluar Yoga

Pakaian yang betul penting dalam yoga. Ini semua mengenai fokus pada tubuh seseorang sendiri, bernafas dan juga dalaman keadaan orang yogi. Pakaian yang tidak sesuai boleh mengganggu atau menghalang pelaksanaan latihan yang betul.

Terdapat berbeza Yoga Seluar. Biasanya seluar panjang dan ketat diperbuat daripada kapas atau sintetik. Tetapi ada juga yang pendek yoga seluar.

Penting agar yogi merasa selesa dengan seluarnya. Kapas terasa selesa di badan, tetapi boleh menjadi lebih panas dan tidak lentur daripada bahan sintetik, yang mesti dicuci lebih kerap jika anda banyak berpeluh. Seluar yoga tidak boleh terlalu ketat, terutama pada pinggang, supaya tidak menyekat bernafas dan mobiliti.

Ia memakai seluar dengan manset lebar atau tanpa pinggang yang berbeza. Selanjutnya, seluar yoga tidak boleh duduk terlalu rendah, sehingga tidak tergelincir semasa latihan. Terdapat seluar yoga dengan tali di bawah kaki untuk sokongan yang lebih selamat tanpa menyekat perasaan tanpa alas kaki.

Seluar yoga boleh didapati dalam talian dan di kedai sukan. Terdapat syarikat yang mengkhususkan diri dalam pembuatan artikel yoga dan juga seluar yoga dari pengeluar pakaian sukan terkenal. Sebaiknya anda mencuba beberapa seluar yang sesuai dengan ukuran dan model anda dengan bahan yang sesuai di mana anda merasa selesa dan dapat melakukan senaman dengan optimum.

Poster Yoga

Poster yoga adalah poster yang mana latihan tertentu atau urutan latihan ditunjukkan dengan cara yang menarik secara visual. Sebilangan asana juga dijelaskan dalam bentuk teks pendek. Beberapa poster menunjukkan banyak latihan yang berbeza secara bebas antara satu sama lain, yang lain menunjukkan keseluruhan program latihan.

Terdapat juga poster hiasan dan motivasi dengan ucapan yang bertujuan untuk mendorong yogi berlatih dan mempengaruhi mentalnya. Melatih poster yoga tentu saja merupakan pilihan, misalnya melakukan latihan rutin atau melayani yogi berpengalaman sebagai inspirasi baru. Guru yoga juga boleh menggunakan poster untuk memperkenalkan aspek asana tertentu kepada pelajarnya.

Walau bagaimanapun, poster tidak sesuai untuk dipelajari oleh pemula senaman yoga dan asana. Poster hanya dapat menunjukkan satu bahagian latihan dan dapat menggambarkan kedudukan tertentu. Ini tidak menjadi masalah jika anda sudah mengetahui latihan dan dapat melakukannya dengan bersih.

Walau bagaimanapun, gambar bergerak dan arahan lisan lebih sesuai untuk pembelajaran, terbaik dari pelatih yoga. Jika tidak, terdapat banyak kaedah untuk belajar senaman yoga di Internet atau dalam video dan aplikasi. Di sini pelaksanaannya dijelaskan dengan lebih terperinci daripada yang mungkin dilakukan pada poster, sebab itulah ini lebih sesuai untuk pemula.

Ia boleh menjadi lebih spesifik mengenai apa yang harus diperhatikan oleh yogi dan pengamal dapat menonton keseluruhan urutan pergerakan berulang-ulang. Poster boleh digunakan untuk motivasi atau sebagai peringatan. Sudah tentu mereka juga dapat mewujudkan suasana yang sesuai untuk latihan. Terdapat banyak pilihan poster yang berbeza, dengan latihan tunggal, sesi latihan keseluruhan atau poster hiasan yang lebih memotivasi, yang boleh dibeli secara dalam talian.