Abses leher

Pengenalan

An abses dalam leher disebut juga bisul. The abses disebabkan oleh keradangan, kebanyakannya disebabkan oleh bakteria. Di dalam leher, patogen bergerak di sepanjang rambut poros ke folikel rambut dan menyebabkan keradangan pada tisu di sekitarnya.

Jangkitan itu menyebabkan pencairan tisu dan nanah pengumpulan, yang, bersama dengan bakteria, terkumpul dalam kapsul, membentuk abses. Abses di leher boleh menjadi ukuran biasa nanah jerawat dan agak tidak berbahaya. Namun, jika keradangan menyebar, abses dapat menjadi sebesar bola golf dan menyebabkan ketidakselesaan yang teruk.

Gejala abses di leher

Gejala utama abses adalah nodul, yang berukuran beberapa sentimeter dan terletak sama ada secara dangkal atau dalam tisu. Biasanya, kuning nanah pengumpulan dapat dilihat di tengah-tengah nod. Kulit di sekitar abses sangat bengkak, kemerahan dan hangat kerana keradangan.

Abses di leher boleh menyebabkan berdenyut yang teruk kesakitan dan disebabkan oleh pembengkakan tisu yang kuat, seluruh kawasan yang terjejas sangat sensitif terhadap tekanan. Dengan abses yang lebih besar, perasaan sakit umum dan keletihan ditambahkan pada gejala. Sekiranya keradangan merebak ke tisu sekitarnya atau jika beberapa bisul bergabung menjadi apa yang disebut karbuncle, orang yang terlibat bertindak balas dengan demam dan bengkak dengan kuat limfa nod.

Dalam kes sedemikian, doktor mesti segera berjumpa agar keradangan tidak merebak di dalam badan dan mengakibatkan komplikasi serius. Sekiranya patogen dari abses memasuki aliran darah, ini membawa kepada darah keracunan, penyakit serius yang boleh menyebabkan kegagalan organ dan kematian dalam masa yang sangat singkat. Abses di leher boleh menjadi sangat tidak menyenangkan dan menyebabkannya hebat kesakitan.

Jangkitan tersebut menjadikan kulit di kawasan yang terjejas sangat sensitif terhadap tekanan dan penyebab pembengkakan yang teruk kesakitan. Keamatan kesakitan bergantung pada lokasi dan ukuran abses. Setelah pembedahan pembukaan abses, rembesan terkumpul mengering, tekanan pada tisu sekitarnya berkurang dan rasa sakit hilang dengan cepat.

Terapi abses

Bisul di leher tidak boleh didorong secara sewenang-wenangnya, seperti bakteria kemudian diperah lebih dalam ke tisu dan memasuki aliran darah. Bakteria di darah menyebabkan komplikasi serius seperti keracunan darah or otak abses, yang boleh membawa maut. Atas sebab-sebab ini, abses hanya boleh dirawat oleh doktor yang memotong bisul dan membiarkan nanah mengalir keluar.

Bilas luka dengan bersih dengan larutan antiseptik. Sekiranya abses kecil, rawatannya selesai dan luka sembuh dengan cepat. Sekiranya terdapat abses yang lebih besar dan lebih dalam, terapi ubat tambahan mesti diberikan.

Doktor boleh mengambil smear dari rembesan purulen, sehingga menentukan patogen bakteria yang tepat dan menetapkan antibiotik yang sesuai. Walau bagaimanapun, biasanya pengesanan patogen tidak ditunggu-tunggu dan pesakit diberi antibiotik spektrum luas selepas pembukaan, yang ditujukan terhadap strain bakteria biasa. Ubat itu mesti diambil selama beberapa hari untuk mengelakkan bakteria merebak lagi dan membentuk abses di tempat yang sama.