Akupunktur

Sinonim

Dagu. nama asal: zhenjiu - menusuk dan membakar (moxibustionLat. Terapi acus - jarum, pungere - menyengat dengan jarum

definisi

"Akupuntur menggunakan tusukan dengan jarum emas atau perak pada titik utama yang ditentukan dengan tepat, yang boleh menyakitkan secara spontan atau di bawah tekanan, sekiranya berlaku penyakit atau gangguan yang dapat dipulihkan untuk tujuan diagnostik dan / atau terapi. "Definisi akupunktur ini menurut De la Fuye masih berlaku, dengan satu pengecualian: Hari ini, terutamanya jarum keluli steril digunakan. Dalam China, bagaimanapun, jarum emas dan perak digunakan sekali-sekala.

Pengenalan

Akupunktur dan moxibustion (rawatan haba pada titik yang ditentukan) hanya sebahagian kecil dari perubatan Cina tradisional (TCM), yang pada gilirannya hanyalah sebahagian kecil dari sistem falsafah. Walau bagaimanapun, dalam perubatan barat kita, hanya akupunktur yang berjaya. Walaupun begitu akupunktur masih kontroversial.

Di satu pihak terdapat fanatik yang menjual akupunktur sebagai terapi universal, di sisi lain ia ditolak dengan marah oleh rakan sekerja sebagai penipu. Kedua-duanya salah. Akupunktur pastinya bukan ubat mujarab.

Ini adalah terapi teratur, penggunaannya berguna untuk yang terganggu, tetapi tidak untuk yang musnah. Akupunktur tidak dapat memperbaiki organ dan tisu yang musnah. Namun, ia mencetuskan proses penyembuhan diri badan dan dapat mengembalikan fungsi yang terganggu dan melegakan kesakitan.

Apa yang sebenarnya berlaku di dalam badan semasa akupuntur belum terbukti secara saintifik seratus peratus. Walau bagaimanapun, berkat kaedah penyelidikan saintifik moden, kesan akupunktur telah dijelaskan dengan lebih baik dalam beberapa tahun kebelakangan. Walaupun demikian, tidak ada kekurangan penjelasan untuk fakta bahawa, misalnya, bahu kesakitan boleh dirawat dengan baik dari titik tertentu di bahagian bawah kaki, tetapi tidak dari satu titik di sebelahnya.

Kesan berikut telah terbukti secara saintifik hingga kini: Sebilangan besar pesakit biasanya merasakan sensasi yang menyenangkan, menenangkan dan menenangkan selepas rawatan pertama. Kesan penyembuhan disebabkan, antara lain, oleh fakta bahawa rangsangan penekanan jarum mencetuskan peningkatan pelepasan kesakitan-mengurangkan dan menghilangkan mood di otak. Ini "kebahagiaan hormonDengan kaedah moden, seperti fMRI (pengimejan resonans magnetik fungsional - putaran nuklear), kesan akupunktur atau akupunktur laser dapat dikesan melalui aktiviti metabolik di otak.

Di kawasan-kawasan di otak yang dihubungkan dengan rangsangan titik akupunktur, peningkatan aktiviti dapat dilihat. Akupunktur juga dapat melegakan kesakitan edema tulang di kawasan lutut. - Refleksi saraf

  • Endokrin humoral: pengaruh terhadap penghasilan endorfin, serotonin, kortison
  • Kesan vasoaktif: secara langsung pada peredaran darah dan melalui pengaktifan polipeptida usus vasoaktif (VIP)
  • Tindakan otot
  • Kesan pada sistem imun
  • serotonin
  • Morfin endogen seperti
  • Endorfin dan
  • Enkephalins.

Sekiranya anda ingin memahami prinsip dan penerapan akupunktur, anda tidak boleh mengelak untuk mempelajari sejarah dan asal-usul seni penyembuhan ini. Akupunktur adalah teknik terapi kuno dari China. Pada masa itu, kesakitan dan penyakit masih berkaitan dengan roh dan iblis.

Permulaannya dapat bertarikh lebih dari 3000 tahun sebelum Kristus. Penggalian membuktikan ini dengan penemuan jarum batu atau buluh. Seringkali kejayaan dan kejayaan perubatan yang hebat ditemui secara kebetulan atau bahkan kemalangan.

Tahap keberuntungan seperti itu juga ada pada awal akupunktur. Kerana lebam yang tidak disengajakan, lecet kulit atau luka panah, rasa sakit tiba-tiba hilang dan tidak muncul kembali. Menggosok dan mengurut serta mengetuk bahagian badan tertentu juga menghilangkan rasa sakit.

Seiring berjalannya waktu, titik-titik tertentu mengkristal yang sangat berkesan dan seseorang mula meneliti dan menyusun sistem hubungan ini. Pada mulanya, jarum batu yang agak tebal digunakan untuk tusuk dan serpihan batu dipotong. Kemudian, jarum dibuat dari buluh, tulang dan, pada Zaman Gangsa, logam.

Hari ini, jarum pakai steril digunakan. Situasi serupa berlaku dengan membakar kaedah (moxibustion). Setelah api ditemui, kehangatannya yang menghilangkan rasa sakit dan menenangkan mula dikenali.

Pada mulanya arang batu sederhana digunakan, kemudian, dengan pengembangan moxibustion, yang disebut herba moxa (mugwort) telah digunakan. Sebagai contoh, ia boleh digulung sebagai sejenis cerut, dan dipegang dengan teliti pada kulit ketika membakar (bahaya luka bakar!) dan juga merangsang pelbagai titik.

Karya besar pertama mengenai akupunktur ditulis sekitar 221 SM hingga 220 Masihi pada Dinasti Han. Sejarawan Si Ma Jian (juga: Sima Qian) menulis "Klasik Dalam Putera Kuning" - "Huangdi Neijing". Dalam karya ini, maharaja kuning legenda (Huang ti) melakukan dialog dengan menterinya Chi Po.

Buku ini adalah karya asas Perubatan Tradisional Cina secara amnya dan akupunktur dan moksibusi khususnya. Dalam buku ini, jalur terpenting, pelbagai jarum, teknik jahitan dan petunjuk untuk penggunaan khusus titik akupunktur dihuraikan. Karya ini menerangkan 160 klasik titik akupunktur.

Pada dasarnya ia terdiri daripada dua bahagian. Di satu sisi ia mengandungi "Pertanyaan Tidak Berpisah" (Suwen). Bahagian ini terutama berkaitan dengan teori perubatan.

Sebaliknya, Lingshu (bahagian kekuatan struktur / pusat tindakan) menerangkan amalan akupunktur, meridian, cagaran, titik, teknik manipulasi dan lain-lain. Masalah besar ialah terjemahan karya ini. Sementara itu terdapat banyak variasi dan tafsiran.

Sebab untuk ini adalah dialek yang berbeza China, perubahan makna, tatabahasa dan pengucapan dalam jangka masa, penafsiran penulisan gambar Cina, penekanan yang berbeza terhadap suku kata tunggal (suku kata diucapkan dengan cara yang sama dan watak yang sama juga boleh mempunyai makna yang berbeza), sinonim titik akupunktur sebagai serta penomboran mereka semasa meridian, dll. Oleh itu, anda dapat melihat bahawa beberapa masalah timbul semasa mempelajari kebijaksanaan ini. Oleh itu, seseorang harus mempercayakan diri kepada "pakar Nei Jing" agar dapat menyelesaikan isinya dengan tepat.

Klasik lain adalah "Nanjing" (klasik keberatan) oleh Qin Yue-Ren (juga disebut Bian Que). Dia hidup pada 500 SM dan menggunakan karya sebelumnya.

Dalam karya ini terapi Aku Moxi dijelaskan untuk pertama kalinya. Pakar bedah juga menggunakan teknik akupunktur. Pakar bedah terkenal (dan pertama kali dikenali) Hua Tuo (110-207 M) dikatakan telah menyembuhkan pesakitnya dengan hanya satu jarum.

Dia juga membius mereka dengan campuran herba (Ma Fei San) rami dan anggur. Huang Fumi menulis "Sistematik Aku-Moxi Classic (zhenjiu jiayi jing)" (klasik mengenai sengatan dan pembakaran atau ABC akupunktur dan moksibusi) pada Dinasti Jin sekitar tahun 259 M, yang merupakan karya kedua terpenting setelah buku maharaja kuning. Di dalamnya akupunktur sistematis dan untuk pertama kalinya 349 poin disebutkan dan dijelaskan, yang belum diketahui dalam "Buku Putera Kuning".

Dalam karya "Resipi bernilai seribu keping emas" (Qian jin Fang) Sun Si Miao menulis tentang fakta bahawa seorang doktor yang benar-benar baik tidak menggunakan akupunktur tanpa moksibusi, dan sebaliknya, tidak menjalankan terapi herba tanpa akupunktur. Dunia TCM berhutang ciptaan yang sangat istimewa kepada doktor Wang Weiyi. Untuk menguji muridnya, dia membina dua patung gangsa seukuran hidup, mengisinya dengan air dan menutupnya dengan lilin lebah.

Sekiranya murid memukul tempat yang betul, jet kecil air mengalir keluar dari bentuk gangsa. Karya yang menyertainya, yang diterbitkan pada tahun 1027 M ("tong ren shu xue zhen jiu tu jing" - Panduan bergambar mengenai titik-titik untuk akupunktur dan moksibusi menggunakan patung gangsa) menetapkan tonggak baru. Seiring berjalannya waktu, penemuan baru, poin baru dan meridian ditambahkan dan yang lama telah diringkaskan dan diperluas.

Sorotan awal penyampaian akupunktur dan TCM boleh didapati pada abad ke-16 dan ke-17 dalam "Jumlah Aku - Moxi - Terapi" (zhen jiu da cheng) dari tahun 1601. Dalam karya ini Yang Ji-Zhou merangkum semua literatur yang ada pada masa itu, menambah penemuan baru dan memberikan banyak komen dan huraian kes, serta kaedah rawatan rahsia. Sehingga masa ini, akupunktur Dinasti Ming berkembang dengan stabil.

Namun, di bawah pemerintahan feudal Dinasti Ching dan kolonialisme, perkembangan ini terhenti. Dari abad ke-19 dan seterusnya, perubatan Barat diperkenalkan dalam proses pemodenan dan akupunktur dan moksibusi dikeluarkan dari sekolah perubatan. Hanya dalam kalangan masyarakat seni ini dapat bertahan.

Semakin banyak perubatan Barat tersebar di China, semakin banyak TCM harus memberi jalan keluar. Pada tahun 1929, gerakan dibuat untuk melarang kaedah penyembuhan tradisional. Baru setelah Parti Komunis di bawah pemerintahan Mao Zedong berkuasa, terapi akupunktur dan herba mendapat status yang sama dengan perubatan Barat.

Namun, ini sebagian disebabkan oleh fakta bahawa diakui bahawa negara ini memiliki terlalu sedikit doktor yang terlatih dengan standard saintifik sehingga tidak dapat memberikan perawatan perubatan yang mencukupi. Oleh itu, kira-kira 500,000 pengamal TCM disatukan ke negeri ini kesihatan sistem sebagai apa yang disebut "doktor tanpa alas kaki". Diharapkan, seiring berjalannya waktu, mereka semakin menggunakan perubatan Barat. Pada masa ini, seorang pelajar perubatan di China harus belajar Perubatan Tradisional Cina sekurang-kurangnya satu tahun dalam pengajiannya selama 5 tahun, walaupun dia hanya ingin mengamalkan perubatan konvensional.