Tompok-tompok usia di wajah

Titik usia adalah perubahan pada kulit yang lebih kerap berlaku seiring bertambahnya usia. Perubahan ini biasanya berlaku di kawasan badan yang terdedah kepada bahaya Radiasi UV cahaya matahari dalam kehidupan seharian. Salah satu tempat yang paling biasa di mana tempat umur berlaku adalah wajah. Walaupun perubahan pigmen yang sering berlaku tidak ganas, banyak orang terganggu dengan perubahan kosmetik pada kulit mereka di wajah. Titik usia pada wajah sering muncul dari usia 40 tahun ke atas, dan kemudian menjadi lebih kerap apabila orang semakin tua.

Rupa

Terlepas dari penampilan bintik-bintik usia, perubahan pigmentasi dapat sangat berbeza dalam ukuran dan kecerahan. Ukuran diameter mereka berkisar dari pecahan milimeter hingga beberapa sentimeter. Bentuknya juga biasanya sangat berbeza.

Mereka biasanya berbentuk bujur memanjang, tetapi juga dapat berbentuk abstrak. Mereka dapat dibezakan dengan mudah dari kulit di sekitarnya kerana mereka dapat dibezakan dengan jelas dari kulitnya. Selalunya penampilan bintik-bintik secara beransur-ansur dan tidak dapat dilihat secara sedar. Warnanya juga boleh berubah mengikut masa dan biasanya menjadi lebih gelap. Terutama jika perubahan bintik-bintik diperhatikan, bagaimanapun, doktor harus selalu berkonsultasi dengan alasan keselamatan.

Punca

Penyebab bintik-bintik usia berlipat kali ganda. Selain usia, ada faktor lain yang mendorong perkembangan bintik usia. Penyebab bintik usia yang paling penting pada kulit adalah pendedahan UV jangka panjang.

Faktor risiko ini memainkan peranan yang sangat penting pada wajah, kerana bahagian tubuh ini terdedah kepada sinaran berbahaya. Pengambilan alkohol dan rokok juga merupakan salah satu faktor yang boleh dipengaruhi dan yang mendorong perkembangan bintik-bintik usia di wajah. Penggunaan salun penyamakan juga tidak boleh dipandang rendah, kerana Radiasi UV digunakan untuk menyebabkan penyamakan kulit.

Oleh itu, dalam jangka masa panjang, penggunaan salun penyamakan juga berisiko tinggi terkena bintik-bintik usia dan perubahan pigmentasi lain pada kulit. Yang dipanggil melanin-menjana sel memainkan peranan penting dalam perkembangan bintik-bintik usia. Sel-sel ini menghasilkan bahan melanin, yang bertanggung jawab untuk seberapa terang dan gelap kulit manusia dan seharusnya melindungi kita dari sinaran sinar UV-B yang berbahaya.

Secara biokimia, penyebab bintik-bintik usia adalah percambahan melanin-menghasilkan melanosit di kulit. Pembiakan sel-sel tubuh ini dipromosikan oleh pendedahan cahaya matahari. Deposit bahan aktif lipofuscin terbentuk, yang secara dangkal dianggap sebagai bintik usia.

Oleh itu, dari sudut pandang biologi, ini adalah simpanan bahan sel yang tidak berbahaya yang tidak menimbulkan risiko. Berbeza dengan melanoma, misalnya, tidak ada sel degenerasi yang dapat membahagi dan mungkin bermetastasis. Sekiranya perubahan tiba-tiba muncul di wajah, dan disyaki terdapat bintik-bintik usia yang terlibat, doktor harus berkonsultasi dalam hal apa pun untuk berada di pihak yang selamat, yang dapat mengesampingkan diagnosis ganas.

Pakar dalam bidang diagnostik adalah pakar dalam dermatologi. Pengamal am juga boleh memeriksa bintik-bintik dan mengesahkan diagnosis jika perlu. Penjelasan ini penting kerana bintik-bintik usia biasanya jinak, tetapi juga mudah dikelirukan.

Perubahan ganas pada wajah, terutamanya yang disebut lentigo maligna dan keratosis actinic mudah dikelirukan dengan bintik-bintik usia yang tidak berbahaya. Bentuk kulit yang ganas ini kanser mesti didiagnosis secepat mungkin dan rawatan mesti dimulakan. Kekeliruan lain yang mungkin berlaku, terutama pada wajah, boleh berlaku antara bintik-bintik usia dan bintik-bintik biasa. Walau bagaimanapun, perubahan biokimia di bawah kulit berbeza untuk kedua-dua fenomena itu, yang bermaksud bahawa jeragat, tidak seperti bintik-bintik usia, tidak dapat dilihat sepanjang tahun. The diagnosis pembezaan bintik-bintik usia dilakukan oleh pakar dermatologi atau pengamal am menggunakan lampu yang dibangunkan khas untuk diagnosis perubahan kulit.