kejang

Clonus, spasmgl. : kejang

definisi

Kekejangan pada amnya adalah bahagian otot sementara yang berirama (otot) kesakitan.

Pengenalan

Semua orang tahu keadaan ketika anda merasakan kepedihan, cubitan dan tarikan satu otot semasa melakukan sukan. Otot telah sesak dan sakit. Akibatnya, anda tidak lagi dapat menaikkan prestasi anda.

Apa sebenarnya yang tersembunyi di sebalik kekejangan, dari mana asalnya dan bagaimana saya dapat menyingkirkannya atau menghalangnya? Kekejangan otot adalah pengecutan otot yang tidak disengajakan (ketegangan), yang berlaku, misalnya, pada otot betis atau otot paha, semasa atau selepas beban intensif. Kekejangan ini biasanya berlangsung selama beberapa saat, tetapi menyakitkan dan mencegah bahagian tubuh yang terkena berfungsi secara normal.

Kekejangan otot biasanya tidak berasal dari otot itu sendiri, tetapi dari saraf yang biasanya mengawal otot. Melalui sel saraf, yang otak menghantar isyarat dalam bentuk impuls elektrik ke otot. Isyarat-isyarat ini memutuskan sama ada otot harus relaks atau tegang.

Sebilangan besar kekejangan berlaku semasa peralihan dari saraf ke sel otot. Sel-sel saraf kemudian menghantar isyarat rawak ke sel otot untuk berkontrak. Proses bahawa saraf hantar isyarat yang tidak terkawal ke otot, kita anggap sebagai kekejangan otot, di mana ia mengalami kekejangan otot yang tahan hingga beberapa minit. Tetapi bukan sahaja kekejangan otot, tetapi juga kesakitan reseptor di kawasan yang terjejas teruja dan dengan itu menyebabkan kesakitan kekejangan. Terdapat pelbagai sebab mengapa penembakan isyarat saraf yang tidak terkawal ini berlaku.

Sebab dan bentuk

Ini disebabkan oleh struktur setiap otot bahawa serat otot individu dapat bergerak saling bertautan dan saling melintang dan saling meluncur. Sekiranya terdapat pemintalan atau saling kaitan dari serat otot individu, ini disebut kekejangan, yang menjadikan mustahil bagi serat otot untuk meluncur satu sama lain seperti biasa untuk jangka waktu tertentu, sehingga menjamin pergerakan normal. Dalam kebanyakan kes, kekejangan disertai dengan pengerasan kawasan otot yang sesuai. Perbezaan umum dibuat antara kekejangan otot muskultur belang, yang kebanyakannya mempengaruhi bahagian otot lengan dan kaki yang teraba, kekejangan otak, saraf dan kekejangan organik otot halus. Sebab-sebab berikut boleh menyebabkan kekejangan (nokturnal) otot (betis):

 • Kedudukan tidur yang tidak selesa / tidak selesa dengan pergelangan kaki hiperextended
 • Beban otot yang berlebihan oleh sukan pada waktu siang
 • Suhu luar yang tinggi digabungkan dengan kehilangan cecair yang tinggi tanpa pampasan yang mencukupi
 • Kesalahan pergelangan kaki dengan peningkatan / unilateral tekanan pada otot
 • Tanda-tanda penuaan (pada usia tua seseorang lebih kerap mengalami kekejangan).
 • Mengandung
 • Penggunaan alkohol
 • Menyambung sukan selepas berehat lebih lama

Keseimbangan elektrolit bertanggungjawab untuk pengembangan kekejangan, dengan demikian:

 • Kekurangan magnesium, kalsium dan kalium kerana berpeluh berlebihan dan / atau pampasan yang tidak mencukupi untuk kehilangan cecair.
 • Mengambil ubat (terutamanya julap, tekanan darah tinggi ubat, tetapi juga kontraseptif).
 • Hypomagnesemia (kekurangan magnesium patologi)
 • Kegagalan ginjal
 • Penyakit metabolik (hipotiroidisme)