Bagaimana Makanan Mempengaruhi Jiwa

Makan lebih dari sekadar pengambilan nutrien, seperti kata pepatah, "Makan dan minum menyatukan tubuh dan jiwa." Jiwa juga ingin mendapat keuntungan dari kesenangan makan, dan tidak jarang pengambilan makanan berfungsi sebagai balsem bagi jiwa kita. Baca tentang bagaimana makanan mempengaruhi jiwa kita di sini.

Inilah cara tubuh mengawal rasa lapar dan kenyang

Pengambilan makanan dipandu oleh pelbagai faktor dalam badan kita. Terdapat mekanisme terkawal yang mengatur rasa lapar dan kenyang.

Pusat kawalan perasaan lapar dan kenyang terletak di diencephalon kami, yang disebut hipotalamus. Di sinilah isyarat diterima dan mesej diproses, misalnya mengenai tahap pengisian perut dan mengenai simpanan tenaga dalam badan. Banyak bahan utusan terlibat dalam peraturan ini.

Sistem pengawalseliaan yang kompleks ini mengawal pengambilan makanan sehingga kita mengambil sebanyak yang diperlukan oleh badan kita. Mekanisme kenyang membawa hingga selesai makan dan biasanya melindungi kita daripada makan terlalu banyak.

Penuh dan berpuas hati

Rasa kenyang selepas makan memenuhi kita dengan kepuasan pada masa yang sama. Jika kita mendengar isyarat badan kita, kita biasanya mempunyai seimbang antara pengambilan dan penggunaan tenaga dan tidak perlu risau tentang berat badan kita.

Namun, jika kita selalu mendengar isyarat lapar dan kenyang, gangguan peraturan mungkin berlaku. Orang yang kerap diet biasanya berusaha mengatasi isyarat lapar dan kehilangan persepsi semula jadi kelaparan di atasnya.

Tergoda dengan selera makan

Sebagai tambahan kepada maklumat yang dihantar oleh badan, rangsangan luaran juga diproses di hipotalamus. Tayangan visual, seperti penglihatan dan bau makanan, dimediasi ke tempat peraturan selera makan berlaku. Pengaturan selera makan memainkan peranan penting dalam mengawal berat badan. Ini juga boleh menyebabkan masalah:

  • Kita sering tidak dapat membezakan sama ada kita lapar atau hanya merasa selera makan.
  • Sekiranya kita sering digoda oleh selera makan, pengambilan tenaga dapat dengan cepat melebihi penggunaan dan lemak pinggang meningkat.

Dari kesenangan deria

Makanan dan minuman merangsang deria. Melalui persepsi deria kita, makanan menjadi sesuatu yang menggembirakan - khususnya, tentu saja, melalui rasa rasa. Peleburan yang menggembirakan dengan lezat coklat pada lidah hanya satu contoh.

Persepsi mengenai rasa berlaku terutamanya pada lidah. Lebih kurang 7,000 rasa tunas dibezakan menjadi kualiti rasa manis, masam, masin, pahit dan umami (= sedap, rasa glutamat).

Beberapa pilihan rasa adalah semula jadi

Beberapa pilihan rasa dan tidak suka ada dalam diri kita. Sebagai contoh, pilihan untuk makanan manis dan keengganan terhadap makanan masin dan pahit adalah semula jadi.

Latihan rasa mungkin bermula di rahim. Melalui ibu diet, yang janin menerima pengalaman citarasa awal yang membentuk pilihan kemudian. Hasilnya, kami makan beberapa makanan dengan keseronokan tertentu, sambil menolak makanan lain.

In zaman kanak-kanak, kita juga mempelajari tingkah laku makan tertentu. Ini banyak dipengaruhi oleh keluarga, tetapi tentunya juga oleh keluarga budaya makanan sebuah negara. Sama ada kita kemudian menggigit daun selada segar dengan senang hati atau lebih suka makan kentang goreng yang menetes dengan lemak nampaknya berlabuh pada usia dini.