Pembalut | Fisioterapi untuk sakit siku

Pembalut

Bagi kebanyakan jenis sakit siku, penyebabnya adalah beban yang tidak normal dan / atau berlebihan. Agar luka atau keradangan yang dihasilkan dapat sembuh, perlu melindungi siku dengan secukupnya dan tetap diam. Pembalut siku sangat sesuai untuk tujuan ini.

Mereka melindungi sendi daripada ketegangan lebih lanjut, tetapi masih membenarkan pergerakan dan dengan itu menyumbang kepada kesakitan kelegaan. Sementara itu terdapat pembalut siku yang memberikan sedikit tekanan pada bahagian siku semasa pergerakan, yang setara dengan urut. Fungsi tambahan ini bertujuan untuk merangsang darah peredaran dan dengan itu mempercepat proses penyembuhan.

Selain penggunaan pembalut untuk terapi, pembalut siku juga sesuai untuk tujuan pencegahan. Sebagai contoh, mereka melindungi siku semasa kerja manual berat atau sukan seperti tenis, golf atau mendayung. Kinesiotapes (= pembalut pelekat elastik) juga boleh digunakan sebagai alternatif untuk pembalut.

Bagaimana jika jari menjadi kebas?

Sekiranya kebas pada jari berlaku selain sakit siku, kerosakan saraf mesti dipertimbangkan terlebih dahulu. Satu kemungkinan penyebab aduan adalah sindrom Sulcus ulnaris yang disebut: Sekiranya neuropati saraf sangat kuat, operasi perlu dilakukan untuk mencegah kelumpuhan otot tangan. Jika tidak, imobilisasi siku dalam kombinasi dengan ubat anti-radang cukup untuk mengurangkan sindrom ulnar sulcus.

Fisioterapi menyokong proses penyembuhan dengan menguatkan otot, ligamen dan tendon tangan dan siku.

  • Sindrom kemacetan saraf ulnar di siku. Saraf ini berjalan di sepanjang bahagian dalam siku antara hujung siku dan proses tulang humerus melalui terusan kubital yang disebut.

    Sekiranya saraf rosak dalam perjalanannya, misalnya oleh kerosakan tekanan atau percambahan tulang tempatan, sindrom bottleneck berlaku. Mereka yang terkena kemudian merasa mati rasa di siku, di bahagian dalam lengan, di tepi tangan, di gelang jari dan di jari kelingking. Apabila tekanan diberikan pada siku, rasa mati rasa menjadi impuls elektrik. Mereka yang terjejas sering mengalami masalah tambahan dengan aktiviti motor halus, seperti membuka penutup botol atau menulis.

  • Gambaran klinikal lain yang boleh mencetuskan rasa mati rasa pada jari ketika bersama sakit siku ialah tergelincir cakera di tulang belakang serviks. Saraf dalam saraf tunjang oleh itu dimampatkan oleh bahan cakera yang dipindahkan, sehingga kesakitan dan gangguan deria boleh berlaku di seluruh saluran saraf.