Penyebab reaksi alergi terhadap gigitan nyamuk | Reaksi alergi terhadap gigitan nyamuk

Penyebab reaksi alergi terhadap gigitan nyamuk

Sekiranya seekor nyamuk menggigit kawasan kulit, ia menyebarkan sebilangan kecilnya air liur di sana. Nyamuk itu air liur menghalang sistem pembekuan pada ketika ini. Ini perlu supaya nyamuk dapat menghisap darah tanpa ia berkumpul melalui sistem pembekuan manusia.

Tubuh melihat gigitan dan suntikan air liur sebagai gangguan dan mencetuskan rentetan mekanisme pertahanan. Hormon histamin juga dilepaskan sebagai sebahagian daripada mekanisme ini. Histamine adalah bahan utusan dan berperanan dalam reaksi alergi dan keradangan.

Di laman web yang terjejas, darah kapal melebarkan sehingga banyak bahan dapat mencapainya secepat mungkin. Inilah penyebab kemerahan. Yang dilebarkan kapal juga menyebabkan cecair disimpan di dalam tisu, mengakibatkan pembengkakan biasa setelah gigitan nyamuk.

Gatal disebabkan oleh kerengsaan yang disebut serat C. Serat C perlahan-lahan mengalirkan serat saraf. Mereka bertanggungjawab terutamanya terhadap persepsi mengenai kesakitan.

Diagnosis reaksi alergi terhadap gigitan nyamuk

Pertama sekali, ia dibincangkan dalam perundingan doktor sama ada ia benar-benar reaksi alahan untuk gigitan nyamuk atau sama ada terdapat alergi serangga lain. Kemudian gejala individu dibincangkan. Bagi doktor, gejala yang melampaui reaksi kulit yang biasa sangat penting.

Kemudian doktor juga dapat melakukan provokasi yang disebut. Dalam kes ini, sedikit air liur nyamuk dioleskan ke kawasan kulit dalam lingkungan yang terkawal dan dibawa ke kulit dengan menggunakan lancet. Tindak balas terhadap alergen ini kemudian diperhatikan. Sebagai tambahan, antibodi juga dapat dikesan di darah. Ujian ini harus dijalankan sekali tidak lama selepas gigitan serangga dan sekali lagi beberapa minggu kemudian.

Tempoh reaksi alergi terhadap gigitan nyamuk

Secara definisi, sebuah reaksi alahan gigitan nyamuk berlangsung sekurang-kurangnya 24 jam. Reaksi kulit biasanya sembuh dalam beberapa hari. Jangka masa yang tepat bergantung pada tahap keparahan ruam kulit. Mengambil ubat anti-alergi juga boleh memberi kesan positif pada tempohnya.

Kursus penyakit

Reaksi pertama dapat dilihat selepas beberapa saat. Oleh kerana alergi terhadap gigitan nyamuk adalah salah satu alergi jenis segera, semua gejala lain juga berkembang dengan cepat, biasanya dalam masa 30 minit. Sekiranya bengkak muka or leher dengan sesak nafas berkembang sejurus selepas gigitan nyamuk, doktor harus berunding secepat mungkin.

Reaksi alergi terhadap gigitan nyamuk pada kanak-kanak

Pada kanak-kanak, sebuah reaksi alahan gigitan nyamuk dapat dengan cepat menunjukkan gejala yang ketara. Mereka menunjukkan simptom yang serupa dengan orang dewasa. Sekiranya berlaku alahan, loya, muntah dan berdebar kuat mungkin berlaku.

Walau bagaimanapun, kanak-kanak tidak mempunyai cadangan sebanyak orang dewasa, jadi reaksi alergi mesti selalu diambil terlebih dahulu. Dalam keadaan terburuk, reaksi anafilaksis boleh dicetuskan oleh gigitan nyamuk. Ini kemudian boleh disertai dengan sesak nafas dan masalah peredaran darah.

Sekiranya ragu-ragu, doktor harus berjumpa lebih awal, kerana keadaan yang mengancam nyawa dapat timbul dengan cepat pada anak-anak. Atas sebab ini, disarankan agar kanak-kanak mengalami hiposensitif sekiranya mereka alah kepada gigitan nyamuk. Dosis kecil alergen disuntik di bawah kulit secara berkala. Ini akan membantu memprogram semula sistem imun supaya tidak berlaku reaksi imun yang berlebihan.