Pembelian Kompulsif: Punca, Gejala & Rawatan

Kelainan membeli secara kompulsif, juga disebut kegilaan membeli-belah, adalah kehendak dalaman untuk selalu berbelanja. Individu yang terjejas mengalami kehilangan kawalan, gejala pengeluaran, dan hutang. Pembelian kompulsif dianggap mempunyai sebab psikososial dan hanya dapat diatasi psikoterapi.

Apa itu pembelian kompulsif?

Pembelian kompulsif adalah nama yang diberikan kepada gangguan psikologi pengguna. Individu yang terjejas mengalami keinginan berterusan untuk berulang kali membeli produk. Paksaan menyebabkan berlakunya banyak pembelian kerana penghidapnya tidak dapat mengawal tingkah lakunya. Barang yang dibeli biasanya tidak diperlukan. Perbuatan membeli sebenarnya adalah fokus paksaan. Ia melepaskan ketegangan dalaman dan memberi kepuasan. Keadaan ini membezakan paksaan untuk membeli daripada kegilaan membeli sementara bagi pengguna yang sihat secara klinikal. Tidak masuk akal membeli adalah sedar kepada orang yang terjejas. Walaupun begitu, keinginan untuk membeli tidak dapat ditolak. Sekiranya dorongan ditekan, gejala penarikan berlaku.

Punca

Terdapat banyak sebab paksaan untuk membeli. Paksaan mungkin menjadi injap untuk masalah lain. Contohnya, apabila orang yang terkena itu menghiburkan dirinya mengenai masalah keluarga atau profesional dengan membeli barang. Penghiburan ini menunjukkan keadaan yang memuaskan yang membuat pengguna merasa senang. Orang yang terjejas dapat memindahkan tingkah laku ini ke dalam kehidupan sehariannya. Akibatnya, dengan setiap situasi pembelian akan ada kepuasan sesaat yang dapat menjadi paksaan. Sebab lain boleh kemurungan dan gangguan kecemasan. Untuk mendapatkan kasih sayang, penderita berbelanja secara tidak wajar. Barangan yang dibeli kemudian diberikan. Orang yang terjejas berharap dapat melepaskan diri dari perasaan tertekan mereka. Trauma mental juga boleh menjadi pencetus untuk membeli secara kompulsif. Mengabaikan atau terlalu melindungi oleh ibu bapa boleh menyebabkan paksaan. Di samping itu, penderaan seksual di zaman kanak-kanak boleh menjadi penyebab gangguan kompulsif. Di Jerman, 9 peratus penduduk ketagihan berbelanja. Daripada mereka yang terjejas, 60 peratus adalah wanita. Paksaan itu bebas dari kelas sosial.

Gejala, keluhan dan tanda

Gejala pembelian kompulsif termasuk kehilangan kawalan terhadap tingkah laku membeli sendiri. Ini kerana orang yang terjejas membeli barang tanpa pandang bulu. Di samping itu, ada paksaan untuk mengulang perjalanan membeli-belah. Walaupun pada awalnya satu perbelanjaan membeli-belah memenuhi paksaan itu, jumlahnya tidak lagi mencukupi. Oleh itu, pertambahan belanja dos juga merupakan salah satu keluhan paksaan untuk membeli. Di samping itu, terdapat gejala penarikan seperti gemetar, kemurungan, kegelisahan dalaman dan berpeluh. Perasaan bersalah juga antara simptomnya. Selain ketidakselesaan fizikal, pembelian secara kompulsif juga menyebabkan masalah lain. Orang yang terjejas menghabiskan sejumlah besar wang kerana membeli secara paksaan. Ini boleh membawa kepada hutang dan kebangkrutan. Bahkan hubungan itu boleh menderita dari paksaan patologi dalaman. Akhirnya, masalah di tempat kerja juga merupakan gejala pembelian kompulsif.

Diagnosis dan perjalanan penyakit

Keperluan untuk membeli mempunyai penyakit biasa. Ia menyerupai tindakan dorongan, tetapi dari sudut psikiatri ia tidak dikira sebagai salah satu daripadanya. Paksaan untuk membeli timbul dalam jiwa orang yang terjejas. Terdapat dorongan dalaman yang berkembang dari masa ke masa. Siapa yang mengalami paksaan pembelian menjadi gelisah dan gugup. Tekanan dalaman menyebabkan pengguna menjadi tegang. Sekiranya tekanan tidak lagi ditahan, pembelian secara sembarangan dan tidak sopan dilakukan. Barang dibeli yang tidak diperlukan. Oleh itu, banyak barang yang dibeli bahkan tidak dibongkar dan ditimbun. Terdapat bahaya mengembangkan sindrom Messie. Memuaskan dorongan adalah penting untuk paksaan membeli. Melalui tindakan membeli, ketegangan dalaman dilepaskan dan memberi jalan kepada perasaan bahagia. Individu yang terjejas sangat senang. Walau bagaimanapun, keadaan ini tidak bertahan lama. Ini adalah tipikal untuk membeli secara kompulsif. Kepuasan singkat dari tekanan dalaman diikuti dengan peningkatan ketegangan yang cepat dan baru. Paksaan untuk membeli sering berlaku dalam pengeluaran. Dalam satu fasa, dorongan penderita kecil dan dapat ditanggung. Selama ini, penghidapnya dapat hidup normal. Sekiranya berlakunya lonjakan pembelian, paksaan dapat mengawal penghidapnya. Pada peringkat lanjutan, paksaan hampir tidak dapat dikawal.

Komplikasi

Komplikasi yang paling serius yang boleh mempengaruhi seseorang dengan pembelian kompulsif adalah sosial dan kewangan. Oleh itu, pembelian barang yang didorong oleh dorongan, yang juga menjadi semakin mahal bergantung kepada keparahan dan jangka masa ketagihan membeli-belah, tidak jarang menyebabkan kemiskinan mereka terjejas. Dalam kes yang melampau, kehidupan sosial dan bidang kehidupan peribadi yang lain disesuaikan dengan pergantungan kewangan, dan mereka yang terjejas mencari dan dalam beberapa kes mengembangkan cara untuk mendapatkan dana lebih lanjut. Terlalu hutang melalui pinjaman - juga dalam bidang swasta - diterima dan dalam beberapa kes mereka yang terlibat juga pergi untuk mencuri barang. Oleh kerana ini adalah kesan akhir kewangan, mereka boleh membawa akibat yang sah walaupun rawatan untuk kecanduan membeli-belah telah bermula. Walaupun penderita berjaya mengekang tingkah laku membeli secara impulsif, mereka menghadapi hutang dan, dalam banyak kes, pengasingan sosial. Untuk memburukkan lagi keadaan, ketagihan berbelanja bukanlah penyakit yang dikelaskan secara ketat, yang menyukarkan penderita untuk meminta pertolongan. Lingkaran dari kemurungan dan perasaan kebahagiaan jangka pendek dari membeli-belah semakin meningkat selama bertahun-tahun. Selain itu, seperti semua ketagihan, oniomania dapat kambuh walaupun menjalani rawatan. Pantang makan sepenuhnya tidak dapat dilaksanakan bagi kebanyakan orang.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Orang yang mengalami tingkah laku obsesif-kompulsif harus, pada asasnya, meminta bantuan terapi. Sekiranya pemikiran obsesif yang tidak lagi dapat dikawal oleh orang yang terkena, ada sebab yang perlu dikhawatirkan. Sekiranya gejala berterusan atau meningkat, doktor diperlukan. Sekiranya terdapat kemerosotan yang besar dalam kehidupan seharian akibat pembelian secara kompulsif, disyorkan berunding dengan doktor. Sekiranya kewajiban biasa tidak lagi dapat dipenuhi, jika tugas keluarga atau profesional diabaikan, atau jika orang yang bersangkutan merasakan rasa penderitaan, lawatan ke doktor diperlukan. Dalam banyak kes, pembelian secara kompulsif membawa kepada hutang kewangan yang berat; ini harus menjadi tanda amaran bagi setiap orang yang terjejas atau saudara terdekat. Penggunaan barang yang hampir setiap hari membawa tidak ada gunanya dibincangkan dengan orang yang dipercayai serta doktor atau ahli terapi. Sekiranya pembelian yang ditinggalkan membawa kepada gejala penarikan, ini membimbangkan. Sekiranya orang yang terlibat mengalami peningkatan tekanan, berpeluh, gelisah dalam diri atau jatuh ke dalam tingkah laku agresif dalam kes-kes ini, dia memerlukan pertolongan. Sekiranya dia mengalami kelegaan jangka pendek semasa pembelian barang-barang berikutnya, hanya untuk kembali menjadi kesibukan dan mencari barang-barang pengguna baru, doktor harus berunding.

Rawatan dan terapi

Untuk mengatasi paksaan untuk membeli secara bebas dan tanpa bantuan dari luar adalah sangat sukar. Perkara pertama yang harus dilakukan penderita adalah mengakui kesungguhannya. Paksaan untuk membeli hanya dapat diatasi jika penyebabnya diketahui. Sokongan psikoterapi masuk akal. Bersama dengan ahli psikoterapi, mesti dijelaskan apa yang ingin dikompensasi oleh orang yang terjejas dengan pembeliannya. Tidak ada yang spesifik terapi untuk pembelian secara kompulsif, tetapi rawatan psikoterapi secara keseluruhan untuk gangguan mental dapat mengurangkan simptomnya. Daripada membeli, penderita harus mencari jalan keluar baru yang tidak berbahaya kerana dorongannya. Penderita juga boleh menghadiri kumpulan pertolongan diri. Di sana, penderita dapat bertukar idea dan belajar antara satu sama lain. Rawatan ubat untuk ketagihan membeli-belah tidak biasa di Jerman.

Prospek dan prognosis

Dalam kebanyakan kes, orang yang mengalami pembelian secara kompulsif mempunyai prognosis yang tidak menguntungkan jika mereka tidak mendapatkan rawatan psikoterapi. Tanpa sokongan yang mencukupi, gejala cenderung meningkat. Dalam kebanyakan kes, perkembangan jenayah dan kenakalan akhirnya berlaku. Walaupun perubahan keadaan hidup dengan sengaja melucutkan akses orang ke Internet, sumber wang atau unsur-unsur makanan lain, orang yang terjejas sering memperoleh peluang yang tidak dapat dibayangkan untuk memuaskan perbelanjaannya. Hanya sebilangan kecil dari mereka yang terkena dampak, dengan disiplin dalaman yang kuat dan persekitaran yang stabil, untuk membebaskan diri dari paksaan untuk membeli dengan sendiri. Ini bergantung pada keperibadian yang ada pada orang yang terjejas serta kemampuan ikatan dengan orang yang rapat. Majoriti semua penderita mengalami peningkatan yang stabil dan mencukupi dalam OCD sebaik sahaja mereka menangani masalah itu dengan pakar terapi. Asas diletakkan dalam rawatan yang memungkinkan penderita memahami tingkah laku mereka sendiri dan membuat perubahan tingkah laku. Perubahan itu berlaku secara beransur-ansur dan bekerjasama erat antara penderita dan ahli terapi. Tanpa kerjasama pesakit, peluang kejayaan akan berkurang. Dengan syarat ada wawasan dan keinginan untuk berubah, ada peluang pemulihan yang baik.

pencegahan

Untuk mengelakkan pembelian secara kompulsif, beremosi mengimbangi ia penting. Pencegahan juga merangkumi mengembalikan semua kad kredit. Individu yang terjejas harus selalu membayar dengan wang tunai sahaja. Ini menjelaskan berapa banyak wang yang telah dibelanjakan dan ketika dompet kosong. Sekiranya paksaan membeli diketahui, penutupan penjualan dan penjualan khas harus dielakkan. Produk yang belum dibungkus dan tidak perlu yang telah dibeli harus diedarkan di rumah. Barang-barang ini dapat dikatalogkan menggunakan senarai dan dibawa ke dalam beg. Sekiranya fasa pembelian secara kompulsif berlaku, pangsapuri yang penuh sesak dan senarai panjang boleh memberi kesan buruk.

Penjagaan selepas itu

Pesakit yang telah didiagnosis dengan pembelian secara kompulsif dan berjaya dirawat mesti mengalami keadaan stabil langkah-langkah selepas penjagaan. Kerana pembelian secara kompulsif dianggap sebagai sakit mental, tiada penyembuhan akhir yang dijamin. Sebaliknya, ada bahaya berterusan bahawa orang yang kelihatannya sembuh itu akan kembali ke corak tingkah laku patologi yang lama. Ini berlaku terutamanya akibat luaran faktor tekanan, seperti situasi kehidupan yang sukar atau pukulan nasib. Oleh itu, adalah tanggungjawab mereka yang terlibat untuk memerhatikan dan mempersoalkan tingkah laku mereka secara kritis. Sebaik sahaja kecenderungan kembalinya pembelian kompulsif menjadi jelas, orang-orang harus segera menyerah. Mereka boleh, misalnya, beralih kepada ahli psikoterapi mereka untuk sesi susulan. Ini melibatkan menganalisis arus faktor tekanan dan keadaan hidup dan mencegah kambuh. Sebilangan penghidap juga mendapat manfaat daripada menghadiri kumpulan sokongan selepas rawatan. Melalui hubungan dengan bekas penderita yang lain, individu dapat mengambil pandangan yang lebih kritikal terhadap diri sendiri dan tingkah laku mereka yang lebih baik dan mengawal tindakan yang kambuh dengan lebih baik. Untuk memastikan orang tetap stabil setelah gangguan membeli kompulsif terapi, terapi tingkah laku juga berguna, yang diteruskan untuk beberapa lama setelah tingkah laku patologi berhenti. Penjagaan selepas itu langkah-langkah menstabilkan keadaan mental pesakit dan mengurangkan risiko terjadinya perilaku kompulsif lama.

Inilah yang boleh anda buat sendiri

Pembelian secara kompulsif sebagai gangguan kawalan dorongan ditangani oleh orang yang terjejas sendiri sebagai langkah pelengkap apabila dia menyedari masalahnya. Di sini langkah-langkah diterapkan, yang dikerjakan dalam konteks a bercakap terapi (terapi kumpulan, kumpulan pertolongan diri atau perbincangan individu terapi). Asas pertolongan diri adalah untuk tidak membayar dengan kad tunai. Penggunaan wang tunai semata-mata sudah memberi kesan, kerana membuat orang lebih mengetahui bagaimana menangani wang, sehingga mengungkapkan had kewangan dengan lebih cepat dan memberikan sedikit lebih banyak insentif untuk mempertimbangkan semula keputusan pembelian. Oleh kerana paksaan untuk membeli biasanya juga mempunyai kesan psikologi, masuk akal bagi mereka yang terjejas untuk mencari aktiviti atau persekitaran sosial di mana mereka mendapat pengiktirafan dan kejayaan. Ini boleh menjadi hobi, sukan dan banyak perkara lain. Menurut anggapan bahawa pembelian secara kompulsif juga dapat menindas emosi negatif, pengalaman positif dapat mencegah munculnya pemikiran ini. Pendekatan terapi yang sesuai telah terbukti berkesan: Mencari tindakan pengganti mengurangkan keperluan untuk pembelian impulsif. Oleh itu, beralih ke pekerjaan biasa dan memuaskan harus dipaksa oleh penderita dan dua kali ganda berkesan. Di samping itu, penderita harus mengawasi benda-benda yang telah mereka beli secara tidak masuk akal dan meletakkannya di rumah sebagai peringatan. Senarai yang disimpan bersama mereka juga dapat melindungi daripada membeli barang seperti itu lagi.