Kandungan fisioterapi | Pecah manset rotator - latihan untuk meniru

Kandungan fisioterapi

Selama 4-8 minggu pertama selepas pembedahan untuk a pemadam pemutar pecah, lengan yang terkena tidak boleh dimuat dan bahu tidak boleh digerakkan secara aktif. Walaupun begitu, penting untuk menggerakkan bahu sebanyak mungkin agar pergerakan dapat dipulihkan dengan cepat dan sendi tidak kaku. 1. slaid meja Untuk latihan ini, duduk di kerusi di hadapan meja.

Letakkan sehelai kertas di atas meja. Letakkan tangan bahu yang dikendalikan di atas kertas dan kemudian tolak helaian dari anda sejauh mungkin. Kemudian tarik kembali ke arah anda dan ulangi keseluruhan prosedur sebanyak 15 kali.

2. mobilisasi bilah bahu Berdiri tegak dan tegak. Lengan menggantung longgar di sebelah badan. Sekarang tarik bilah bahu anda tanpa menegangkan lengan anda. Pegang kedudukan ini selama 2 saat dan kemudian kembali ke kedudukan permulaan. Lakukan 2 pas latihan dengan masing-masing 10 pengulangan.

Selepas pembedahan

Rawatan pasca operasi untuk a pemadam pemutar pecah biasanya bermula dalam 24 jam pertama selepas pembedahan. Tujuannya adalah untuk memulihkan sendi bahu kemampuan fungsinya secepat mungkin dan untuk menyokong proses penyembuhan sebanyak mungkin. Pada mulanya, rancangan rawatan susulan merangkumi prosedur terapi seperti limfa saliran untuk mengelakkan pembengkakan sendi yang berlebihan, serta latihan pasif di mana lengan yang dikendalikan digerakkan dengan lembut oleh ahli fisioterapi.

Bergantung pada keparahan kecederaan dan langkah-langkah pembedahan yang telah diperlukan, juga mungkin menggunakan serpihan motor bahu, yang dapat disesuaikan dengan individu pesakit dan kemudian secara automatik menggerakkan lengan secara terkawal untuk menggerakkan bahu. Bergantung pada berapa lama bahu harus bergerak, pasca rawatan terdiri terutamanya dari latihan pasif, di mana seorang ahli fisioterapi menggerakkan sendi untuk mengelakkan lekatan dan sekatan pergerakan. Apabila lengan dibiarkan bergerak lagi, bahagian aktif selepas rawatan bermula, yang terdiri terutamanya dari latihan untuk mobilisasi, penguatan dan penstabilan, intensitasnya meningkat dari masa ke masa mengikut perkembangan pesakit sehingga beban dan fungsi penuh dicapai lagi. Untuk maklumat terperinci sila rujuk artikel: MTT setelah pecah manset rotator