Datura: Kegunaan Ubat

Produk

Datura ekstrak hampir tidak digunakan secara farmasi pada masa kini. Persediaan ubat alternatif seperti homeopati dan ramuan tulen seperti atropin and scopolamine adalah pengecualian.

Tumbuhan batang

Datura L. dari keluarga nighthade (Solanaceae).

Ubat ubat

Stramonium daun (Stramonii folium) digunakan sebagai bahan mentah perubatan, daun kering atau dari daun kering dengan berbunga dan kadang-kadang berbuah hujung cabang L. dan jenisnya (PhEur). PhEur memerlukan kandungan minimum sebanyak alkaloid. Juga digunakan adalah datura biji (air mani Stramonii, benih kering tanaman. Walau bagaimanapun, ia tidak lagi disenaraikan dalam farmakopia (bukan rasmi).

Persediaan

  • Stramonii pulvis normatus PhEur
  • Pulvis Stramonii compositus PH 5 (serbuk asma)

Ramuan

Bahan-bahan yang berkaitan dengan kesannya adalah tropane alkaloid seperti atropin, hyoscyamine dan scopolamine.

Kesan

Rumpai Jimson mempunyai sifat parasympatholytic (antikolinergik), yang bermaksud membatalkan kesan parasympathetic sistem saraf.

Petunjuk untuk digunakan

Datura adalah tumbuhan beracun dan tidak boleh digunakan oleh pesakit sebagai agen fitoterapeutik. Persediaan dan ekstrak datura jarang digunakan hari ini. Pada masa lalu, mereka digunakan, misalnya, untuk asma (asma rokok, asma serbuk) dan penyakit pernafasan lain.

Penyalahgunaan

Bahagian tanaman disalahgunakan sebagai halusinogen, misalnya oleh orang muda yang suka bereksperimen. Untuk maklumat terperinci, lihat artikel Keracunan Datura.

Kesan buruk

Untuk maklumat terperinci mengenai kesan buruk dan keracunan, lihat artikel di Keracunan Datura.