Hematocrit

Hematokrit adalah a darah nilai yang secara eksklusif mencerminkan komponen selular (lebih tepatnya bilangan erythrocytes) darah. Secara umum, darah terdiri daripada komponen cecair, plasma darah dan banyak sel yang berbeza. Seperti disebutkan di atas, sel-sel ini diringkaskan sebagai hematokrit (singkatan Hkt), di mana nilainya sebenarnya hanya merujuk pada erythrocytes.

Walau bagaimanapun, kerana lebih daripada 95% bahagian sel manusia darah terdiri daripada erythrocytes, iaitu sel yang bertanggung jawab menyebarkan oksigen ke seluruh badan melalui darah, nilai hematokrit didefinisikan sebagai nilai darah selular. Selebihnya 5% kandungan sel dalam darah terdiri daripada darah platelet (trombosit), sel-sel pertahanan imun yang diperoleh (limfosit) dan sel-sel pertahanan imun bawaan (leukosit dan monosit). Nilai hematokrit diberikan dalam bentuk kecil dan besar kiraan darah dan merupakan parameter penting untuk menggambarkan komposisi darah kita dan juga secara tidak langsung dapat menunjukkan anemia.

Penentuan hematokrit

Nilai hematokrit selalu diberikan sebagai sebahagian daripada a kiraan darah. Untuk menentukan nilai hematokrit, darah mesti diambil dari pesakit. Tidak penting sama ada pesakit itu berpuasa (iaitu belum makan atau minum apa-apa) atau sama ada pesakit telah makan makanan.

Untuk mendapatkan hanya bahagian sel darah, darah mesti dimasukkan ke dalam sentrifugal di mana, kerana graviti, bahagian sel (iaitu eritrosit) bergerak ke bawah sementara plasma darah cair tetap berada di permukaan. Oleh itu, sudah dapat dilihat dengan mata kasar di mana tepatnya batas antara pecahan darah selular (hematokrit) dan plasma darah berada. Untuk pengukuran yang lebih tepat, bagaimanapun, apa yang disebut darah smear kemudian diambil untuk menentukan jumlah sel individu. Oleh kerana darah tidak boleh menggumpal (gumpalan) sebelumnya, yang secara automatik akan berlaku di udara di luar badan, EDTA anti-pembekuan atau heparin mesti dimasukkan ke dalam darah terlebih dahulu.