Tekanan Intrakranial: Fungsi, Peranan & Penyakit

Tekanan intrakranial dikenali sebagai tekanan intrakranial. Ia memainkan peranan penting dalam darah aliran dan otak fungsi.

Apakah tekanan intrakranial?

Tekanan intrakranial disebut sebagai tekanan intrakranial. Ia memainkan peranan penting dalam darah aliran dan otak fungsi. Dalam bahasa Inggeris, tekanan intrakranial dikenali sebagai tekanan intrakranial atau ICP untuk jangka pendek. Singkatan ICP juga biasa digunakan dalam bahasa Jerman. Tekanan intrakranial adalah tekanan yang wujud di rongga kranial. Otak tengkorak terdiri daripada tujuh individu tulang yang merangkumi dan melindungi otak. Selain otak, serebrum tengkorak mengandungi darah dan cecair serebrospinal. Cecair serebrospinal adalah cecair badan yang terbentuk oleh koroid plexus. Ia beredar ke seluruh ruang cecair serebrospinal. Ruang CSF adalah sistem rongga di otak dan saraf tunjang. Oleh kerana tengkorak itu sepenuhnya berubah pada tahun-tahun pertama kehidupan, jumlahnya jumlah otak, darah dan CSF di kepala mesti sentiasa sama. Selain otak, ada ruang untuk sekitar 70 mililiter cecair serebrospinal dan untuk 100 mililiter darah pada manusia dewasa. The pengedaran mengikuti doktrin Monro-Kellie. Menurut ini, pengedaran selalu 80 peratus tisu otak, 12 peratus darah dan 8 peratus CSF. Hanya jika nisbah ini dikekalkan, tekanan intrakranial dapat dikekalkan. Pada orang dewasa, intrakranial yang ada jumlah kira-kira 1600 mililiter. Tekanan intrakranial fisiologi pada orang yang sihat adalah 5 hingga 15 mmHg. Ditukar, ini sepadan dengan 5 hingga 20 cm air kolum. Pada kanak-kanak, tekanan intrakranial harus antara 0 dan 10 mmHg.

Fungsi dan tujuan

Tekanan intrakranial memainkan peranan penting dalam aliran darah ke otak. Tanpa tekanan intrakranial yang mencukupi, fungsi otak terganggu. Tekanan intrakranial bertentangan dengan tekanan darah di otak. Otak memerlukan bekalan nutrien dan oksigen-kaya darah. Ia mempunyai kadar metabolisme basal yang sangat tinggi dan menggunakan sekitar seperlima dari jumlah badan oksigen bekalan walaupun pada waktu rehat. Sel saraf, tidak seperti sel lain di dalam badan, juga tidak dapat memenuhi keperluan tenaga tanpa oksigen (secara anaerobik). Apabila aliran darah serebrum dikurangkan, kerosakan pada otak berlaku. Sel saraf mati. Tekanan intrakranial mempengaruhi aliran darah ke otak dan dengan itu bekalan oksigen dan nutrien. Dalam keadaan fisiologi, tekanan intrakranial lebih rendah daripada tekanan di mana darah dipam ke otak. Oleh itu, aliran darah serebrum tidak dipengaruhi oleh tekanan intrakranial. Walau bagaimanapun, sebaik sahaja tekanan intrakranial dan tekanan darah di otak sama, otak tidak lagi dibekalkan dengan darah dengan betul. Terdapat kekurangan nutrien dan oksigen. Tisu otak, serebrum kapal dan ruang cecair serebrospinal dalam pertukaran tetap untuk mengimbangi jumlah turun naik. Sebagai contoh, jika jumlah tisu otak meningkat, ia mungkin seimbang dengan penurunan CSF atau jumlah darah. Tekanan intrakranial kemudian tidak meningkat walaupun terdapat peningkatan jumlah tisu otak. Oleh itu, tekanan intrakranial adalah pemboleh ubah dinamik yang mesti sentiasa disesuaikan dengan keadaan semasa. Sekiranya pampasan tidak lagi dapat dilakukan, tekanan intrakranial akan meningkat. Semakin perlahan tekanan intrakranial meningkat, semakin baik peningkatan tekanan dapat diproses. Peningkatan jumlah 5 hingga 10 mililiter dapat dikompensasikan dengan cara ini. Dalam keadaan darurat, peningkatan penyerapan cecair serebrospinal juga dapat menyerap peningkatan jumlah yang lebih besar dan perlahan. Batuk, bersin atau menekan juga meningkatkan tekanan intrakranial sebentar hingga 50 mmHg dengan mengurangkan kembali vena ke jantung. Walau bagaimanapun, lonjakan tekanan jangka pendek seperti itu dapat diterima dengan baik.

Penyakit dan keluhan

Peningkatan tekanan intrakranial mungkin disebabkan oleh peningkatan jumlah satu atau lebih ruang. Sebagai contoh, peningkatan tisu fungsional otak boleh berlaku akibat a barah otak atau dari edema serebrum selepas kemalangan. A strok or keradangan otak (encephalitis) juga boleh menyebabkan peningkatan jumlah dan dengan itu peningkatan tekanan intrakranial. Tekanan intrakranial juga meningkat dengan penyumbatan aliran keluar. Pengaliran keluar cecair serebrospinal mungkin disekat oleh tumor. Oleh kerana struktur terus menghasilkan cecair serebrospinal walaupun tersumbat, kesesakan berlaku, mengakibatkan peningkatan tekanan intrakranial. Seorang abses juga dapat mengelakkan cecair serebrospinal mengalir. Penyebab lain penyumbatan saliran adalah pendarahan otak. Di samping itu, peningkatan cecair di tengkorak membawa kepada peningkatan tekanan intrakranial. Peningkatan cecair seperti itu boleh menjadi metabolik atau toksik. Penyebab lain dari edema serebrum adalah hipoksia. Otak bertindak balas terhadap kekurangan oksigen dengan edema. Penyebab edema serebrum yang paling biasa disebabkan oleh hipoksia adalah infark serebrum. Infark serebral juga dikenali sebagai penghinaan iskemik atau strok. Apabila kapal vena tersekat oleh trombosis, darah vena kembali ke tengkorak. Ini juga meningkatkan tekanan intrakranial. Gejala utama peningkatan patologi tekanan intrakranial adalah teruk sakit kepala. Loya or muntah mungkin juga berlaku. Kesesakan yang disebut papilla terserlah. Ini adalah pembengkakan di tempat keluar dari saraf optik. Ini boleh membawa kepada gangguan visual. Kesesakan papilla didiagnosis dengan bantuan oftalmoskopi. Gabungan dari sakit kepala, muntah, dan kongestif papilla dipanggil triad tekanan intrakranial. Gejala lain peningkatan tekanan intrakranial termasuk pening, degupan jantung yang perlahan, kelumpuhan otot mata, dan ketiadaan mental. Oleh kerana refleks Cushing, terdapat peningkatan dalam tekanan darah dengan penurunan serentak dalam jantung kadar. Fenomena ini dinamakan tekanan nadi.