Refleks Intrinsik: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Refleks dengan struktur termudah dalam perubatan disebut refleks intrinsik. Ini bermaksud bahawa refleks berlaku di tempat di mana ia dicetuskan. Contohnya ialah refleks tendon patellar di kawasan lutut, yang disebabkan oleh pukulan cahaya pada yang sama.

Apakah refleks intrinsik itu?

Refleks dengan struktur termudah dalam perubatan disebut refleks intrinsik. Contohnya ialah refleks tendon patellar di kawasan lutut. Dalam refleks intrinsik, tindak balas ditunjukkan tepat di mana rangsangan itu berlaku. Istilah ini berasal dari neurofisiologi dan biasanya merujuk terutamanya pada otot refleks. Sekiranya otot diregangkan oleh rangsangan, ini menyebabkan a berkedut otot yang teriritasi melalui sinaps dan litar di saraf tunjang. Yang kekuatan tindak balas bergantung pada arka refleks dan keadaan motoneuron di saraf tunjang. Walau bagaimanapun, refleks intrinsik tidak boleh berubah. Ia boleh dipengaruhi oleh latihan, peningkatan perhatian atau ketegangan otot yang sesuai. Di samping itu, dalam beberapa kes, ia tidak dapat hadir sama sekali. Berbeza dengan refleks luaran, refleks intrinsik tidak dapat terbiasa. Dalam perubatan, ini adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan pembiasaan terhadap rangsangan. Oleh itu, dalam kes intrinsik refleks, reaksi tidak dilemahkan oleh pengulangan atau gagal sama sekali terjadi. Ia tidak lesu. Di samping itu, ia mempunyai tempoh latensi pendek. Oleh kerana percabangan yang kurang kompleks, maka tindak balasnya segera dan tanpa penangguhan yang besar. Dalam hal refleks luaran, sebaliknya saraf mula-mula bertukar di saraf tunjang ke organ atau otot lain, yang kemudian bertindak balas terhadap refleks. Contohnya ialah pemeriksaan refleks pupilari ketika otak kerosakan disyaki. Kejadian cahaya pada sebelah mata biasanya menyebabkan penyempitan kedua-dua murid.

Fungsi dan tugas

Senarai intrinsik refleks panjang. Sebilangannya digunakan oleh doktor untuk menguji fungsi pelbagai saraf tunjang saraf. Refleks intrinsik melakukan pelbagai tugas, dan biasanya mekanisme pelindung. Contohnya, refleks regangan melindungi orang daripada jatuh, seperti halnya PSR (refleks tendon patellar). Sekiranya lutut melengkung, semakin rendah kaki secara refleks dipindahkan ke hadapan, yang dapat mencegah kejatuhan dengan menstabilkan mengimbangi. Oleh itu, ia adalah pelaksanaan tugas rutin yang cepat. Oleh itu, kependaman pendek adalah perlu. Refleks intrinsik dengan demikian memenuhi fungsi penting. Arka refleks yang disebut terdiri daripada reseptor - organ deria -, serat saraf terlibat, pusat sistem saraf serta gentian motor dan efektor. Pengaruh adalah otot atau organ yang melakukan tindak balas terhadap rangsangan. Dalam kes refleks intrinsik, reseptor dan pengaruhnya sama mengikut penjelasan di atas. Rangsangan pencetus boleh, misalnya, ketegangan, pecutan, tekanan, suara, suhu, cahaya atau bahan kimia. Berikut ini, beberapa refleks intrinsik diambil untuk tujuan ilustrasi untuk menjelaskan fungsi dan reaksi. Di dalam Tendon Achilles refleks, misalnya, pukulan cahaya pada tendon Achilles yang tegang mencetuskan reaksi dari buku lali. Refleks dinding perut bertindak balas terhadap penempatan jari pada otot perut dan pukulan ke bahagian belakang jari. Pengetatan yang terhasil otot perut, misalnya, adalah mekanisme yang melindungi dari kerosakan pada organ dalaman dari pukulan kusam ke perut. Pukulan ke dagu, seterusnya, mencetuskan penutupan automatik mulut untuk mengelakkan kerosakan pada mulut. Di samping itu, bagaimanapun, terdapat refleks yang hanya berlaku apabila kerosakan pada sistem motor pusat telah terjadi. Ini termasuk, misalnya, refleks flexor jari kaki, yang terjadi apabila buah jari kaki dipukul sebentar dan kuat. Sekiranya jari kaki dilenturkan, ini menunjukkan kecederaan.

Penyakit dan penyakit

Oleh itu, kerosakan pada saraf atau saraf tunjang boleh mempengaruhi refleks intrinsik. Contohnya, kerosakan pada yang pertama neuron motor membawa kepada peningkatan refleks yang kuat. Ini termasuk refleks flexor jari kaki. Walau bagaimanapun, jika kerosakan berlaku di arka refleks, refleks gagal sepenuhnya. Ini boleh berlaku kerana kerosakan mekanikal atau neuritis. Oleh itu, pemeriksaan neurologi terperinci dapat menentukan sama ada saluran saraf individu rosak atau ada disfungsi saraf. Selepas strok, terdapat peningkatan dalam refleks otot intrinsik. Doktor merujuk kepada jenis tingkah laku tidak normal ini sebagai spastik. Refleks luaran dalam kumpulan otot tetangga juga mungkin berlaku. Selain refleks flexor jari kaki, apa yang disebut adductor reflex (ADR) juga memberikan maklumat mengenai penyakit. Di sini, jika pukulan dikenakan pada tendon dari bahagian dalam femur di sendi lutut, yang kaki bertindak balas dengan penambahan di pinggul. Sekiranya refleks meningkat, kedua-dua kaki bertindak balas terhadap rangsangan unilateral seperti halnya reaksi kedua-dua mata terhadap keadaan cahaya. Yang bertanggungjawab untuk ADR adalah saraf L2, L3 dan L4 dan saraf obturator. Ini adalah saraf plexus lumbal. Dalam kes a cakera herniated, mungkin juga terdapat kegagalan dari Tendon Achilles refleks sekiranya terdapat pemampatan akar. Refleks orbicularis oris menyebabkan penonjolan batang seperti bibir ketika mulut otot diketuk. Refleks intrinsik ini adalah tanda kemerosotan otot dan boleh berlaku, misalnya, di tetani. Tidak setiap ketiadaan refleks intrinsik disebabkan oleh penyakit. Sebagai contoh, terdapat beberapa refleks yang hampir dengan pembengkakan dan oleh itu tidak selalu boleh dicetuskan. Sekiranya ragu-ragu, seorang profesional perubatan akan merujuk kepada ujian lain untuk diagnosis penyakit yang pasti.