Sejarah perubatan

Sejarah perubatan memainkan peranan penting dalam diagnosis penyakit dan biasanya dilakukan oleh doktor atau kakitangan perubatan lain. Ini adalah bertanyakan soalan dengan tujuan untuk mendapatkan semua maklumat latar belakang perubatan yang relevan yang penting untuk membuat diagnosis atau terapi yang betul. Walau bagaimanapun, anamnesis sama sekali tidak sama.

Soalan boleh berbeza sangat banyak, bergantung pada penyakit dan keadaan pesakit. Oleh itu, anamnesis dapat dilihat dan dikelaskan dari sudut pandangan yang berbeza. Salah satu syarat asas yang paling penting untuk anamnesis adalah hubungan doktor-pesakit yang baik. Sekiranya pesakit merasakan bahawa dia berada di tangan yang baik dengan doktor yang merawatnya, kemungkinan besar maklumat yang tidak menyenangkan yang penting untuk diagnosis juga dikongsi dengan doktor.

klasifikasi

Sejarah perubatan biasanya dibahagikan kepada empat kumpulan utama. Oleh itu, anamnesis dapat dibahagikan mengikut orang yang ditemu ramah. Anamnesis berdasarkan pernyataan pesakit disebut anamnesis peribadi.

Sekiranya pernyataan mengenai orang yang berkenaan dibuat oleh ahli keluarga atau orang lain kerana pesakit tidak dapat membuat pernyataan mengenai dirinya sendiri kerana pelbagai sebab, ini disebut anamnesis asing. Pengkelasan anamnesis yang kerap bergantung pada subjek temu bual. Perbezaan utama di sini adalah antara sejarah perubatan semasa Sejarah perubatan vegetatif Sejarah dadah Sejarah ubat Sejarah perubatan psikologi Sejarah perubatan sosial dan keluarga Sejarah ubat / ubat Dalam sejarah perubatan yang luas (contohnya semasa perundingan awal dengan doktor keluarga masa depan) semua perkara yang dinyatakan harus dibincangkan.

Dalam situasi penyakit akut tertentu, tidak semua soalan yang mungkin perlu dijawab. Kaedah lain untuk mengklasifikasikan anamnesis adalah dengan bertanya mengenai topik tertentu. Sebagai contoh, topik yang berbeza menarik untuk gejala sesak nafas yang teruk daripada sakit perut.

Semua soalan yang tidak dapat ditundukkan ke bidang topik tertentu berada di bawah anamnesis umum dalam klasifikasi ini, sedangkan soalan khusus berada di bawah anamnesis khas atau akut. Klasifikasi akhir anamnesis khas merujuk kepada kepakaran perubatan tertentu. Sebagai contoh, dalam bidang urologi dan ginekologi, tetapi juga dalam bidang perubatan dalaman tertentu, ada soalan khas yang sangat relevan dan oleh itu tidak boleh hilang dari sejarah perubatan di institusi-institusi ini. - Anamnesis semasa

  • Anamnesis vegetatif
  • Sejarah perubatan
  • Anamnesis psikik
  • Anamnesis sosial dan keluarga
  • Sejarah makanan dan ubat

Prosedur

Sukar untuk menggambarkan perjalanan anamnesis "tipikal", kerana anamnesis boleh sangat berbeza bergantung pada keistimewaan dan alasan hubungan doktor-pesakit. Di samping itu, setiap doktor yang hadir mempunyai gaya yang sedikit berbeza berkaitan dengan urutan anamnesis, sehingga untuk alasan ini juga, anamnesis individu dapat berbeza. Bergantung pada jenis anamnesis, skema seragam tidak selalu dapat dilakukan.

Sebagai contoh, anamnesis sosial berbeza dengan anamnesis psikologi dalam banyak cara. Terdapat, bagaimanapun, beberapa syarat asas yang harus dipenuhi oleh kebanyakan anamnesis biasa. Sebagai contoh, dalam keadaan anamnesis harus ada hubungan kepercayaan antara doktor yang merawat dan orang yang berkenaan.

Ini termasuk bahawa, jika tidak benar-benar diperlukan, tidak ada orang lain yang harus tinggal di dalam bilik daripada doktor dan orang yang ditemu ramah. Suasana yang menyenangkan dan tenang harus diciptakan di mana pesakit merasa selesa untuk menjawab soalan-soalan intim, kerana ini mungkin berguna dalam mencari diagnosis. Anamnesis adalah sebelum permulaan kebanyakan tindakan perubatan.

Sebelum pesakit dapat dibantu, penting untuk mendapatkan maklumat latar belakang tentang orang tersebut, serta mengenai peristiwa, tabiat atau penyakit sebelumnya yang mungkin mempengaruhi rawatan. Ini biasanya bermula dengan pertanyaan terbuka, sehingga pesakit dapat menyampaikan riwayat perubatannya tanpa gangguan. Ini diikuti oleh pertanyaan konkrit dari ahli terapi mengenai masalah yang dijelaskan.

Dalam kes anamnesis yang berkaitan dengan penyakit, iaitu dijalankan kerana masalah tertentu, anamnesis akut mesti dilakukan terlebih dahulu. Dengan menjelaskan masalah akut, doktor yang hadir dapat menentukan sama ada terdapat keperluan akut untuk melakukan tindakan atau adakah anamnesis selebihnya dapat dilakukan pada waktu rehat. Penerangan mengenai gejala akut, yang harus merangkumi ketakutan atau kebimbangan pesakit selain gejala, biasanya diikuti oleh sejarah perubatan umum.

Walau bagaimanapun, bergantung kepada kepakaran, fokus anamnesis adalah pada masalah psikologi atau sosial, sebab itulah anamnesis umum duduk di belakang. Anamnesis menyeluruh sangat penting untuk penyakit dengan latar belakang psikologi, kerana ini dapat memainkan peranan penting dalam membuat diagnosis yang tepat. Walau bagaimanapun, soalan khusus untuk membuat diagnosis biasanya sangat berbeza dengan soalan dalam praktik umum.

Anamnesis akut menangani gejala yang kini berada di latar depan. Ini berada di latar depan dan pada awalnya dalam banyak situasi, kerana ini bertujuan untuk memastikan bahawa tidak ada situasi yang mengancam nyawa diabaikan sebelum beralih ke pertanyaan lain yang kurang akut. Sekiranya teruk kesakitan, misalnya, mungkin ada keperluan untuk bertindak bahkan setelah riwayat perubatan akut diambil, sebelum beralih ke sejarah vegetatif.

Biasanya, anamnesis akut dilakukan dengan apa yang disebut "soalan W". Ini bertujuan untuk menerangkan kuantiti dan kualiti aduan dengan lebih terperinci. Lokasi (Di mana?

), jenis (Apa?), keparahan (Seberapa kuat?), sambungan temporal (Bilakah?

, kemungkinan faktor pemicu (Apa yang menyebabkan?), serta tahap kecacatan yang disebut (Apa yang tidak mungkin?) disebutkan berkaitan dengan aduan tersebut.

Maklumat ini akhirnya membantu doktor yang hadir untuk membuat diagnosis yang tepat dan memulakan tindakan pencegahan. Walau bagaimanapun, anamnesis semasa tidak hanya menangani aduan yang ada sekarang, tetapi juga merangkumi pertanyaan mengenai perjalanan penyakit ini. Penting untuk mengetahui kapan dan berapa lama penyakit itu berlaku, dan sama ada orang yang menghidap penyakit itu mungkin mempunyai penjelasan mengenai aduannya sendiri. Pertanyaan mengenai penyakit yang ada sebelumnya juga boleh tergolong dalam kategori anamnesis akut, kerana ini memberikan maklumat mengenai kebarangkalian adanya beberapa penyakit.