MRI buah pinggang

Pengenalan

MRI bagi buah pinggang adalah kaedah terbaik untuk membayangkan buah pinggang. Ia boleh dilakukan sama ada dengan atau tanpa medium kontras. MRI buah pinggang dilakukan sekiranya disyaki penyakit buah pinggang berikut:

  • Keperluan ruang yang tidak jelas mengenai pembesaran buah pinggang buah pinggang
  • Kanser buah pinggang
  • Keradangan pada buah pinggang (contohnya radang pada pelvis buah pinggang)
  • Tekanan darah tinggi yang tidak jelas
  • Stenosis arteri ginjal

Apakah prosedur pemeriksaan MRI buah pinggang?

Pencitraan resonans magnetik pada buah pinggang kini merupakan alat diagnostik terbaik untuk pengimejan kedua-dua organ. Ia digunakan terutamanya untuk menjelaskan massa yang tidak jelas yang dijumpai sebagai tambahan kepada penemuan atau semasa ultrasound pemeriksaan. Kekuatan medan magnet yang digunakan untuk menilai buah pinggang biasanya tiga tesla.

Pencitraan resonans magnetik, seperti yang disebut MRI, dilakukan dengan berbaring di punggung anda. Sebelum pemeriksaan, penting untuk membuang semua benda logam di badan. Dengan cara ini gangguan medan magnet dapat dielakkan.

Sekiranya perlu, Buscopan © boleh diberikan sebelum pemeriksaan untuk menenangkan aktiviti gastrousus. Sekiranya ada ketakutan terhadap ruang terkurung, ubat penenang yang bertindak pantas dapat diambil. Sofa pemeriksaan "memandu" ke dalam tiub terbuka yang berventilasi baik.

Sepanjang keseluruhan peperiksaan, dibantu video pemantauan pesakit dijalankan oleh kakitangan. Mereka berkomunikasi dengan pesakit melalui sistem pembesar suara, yang dapat bertindak balas setiap saat dan menarik perhatian kepada dirinya sendiri dengan loceng. Semasa pemeriksaan, komunikasi lisan tidak dapat dilakukan kerana kelantangan, jadi loceng adalah alternatif.

Ketukan MRI yang kuat dan berirama dapat dicegah dengan bantuan pelindung pendengaran. Pesakit harus berbaring diam semasa pemeriksaan dan menahan nafas sebentar atas arahan kakitangan. Medium kontras boleh digunakan melalui a vena sekiranya perlu. Sekiranya terdapat kecurigaan perubahan sistem saluran kencing, fungsi ginjal dipicu dengan bantuan ubat tertentu. Dengan cara ini, misalnya, sebarang halangan dalam sistem saliran saluran kencing dapat didiagnosis.