MRI payudara wanita

Penyakit payudara wanita bukan gambaran klinikal yang jarang berlaku, ia berkisar dari radang hingga benjolan jinak hingga kanser (contohnya kanser payudara) dan boleh mempengaruhi semua peringkat umur. Walau bagaimanapun, kanser payudara juga boleh berlaku pada lelaki. Untuk dapat mengenali gambar klinikal berbahaya dengan cepat dan mengklasifikasikannya dengan betul, diagnostik menyeluruh dengan pengimejan tisu yang terjejas adalah penting. Salah satu prosedur yang paling moden dan lembut adalah pemeriksaan MRI pada payudara.

definisi

MRI - disingkat untuk pencitraan resonans magnetik - adalah kaedah pencitraan yang, seperti namanya, berfungsi dengan medan magnet. Tidak ada pendedahan kepada radiasi, seperti pada sinar-X, mamografi atau pengiraan tomografi (CT). Dalam MRI, sifat fizikal molekul air digunakan sedemikian rupa sehingga tisu yang berlainan menunjukkan diri mereka berbeza mengikut kandungan airnya. Ini bermaksud bahawa tisu lembut, yang mengandungi lebih banyak air daripada tulang, dapat diperiksa dengan baik dengan prosedur ini. Ini termasuk rawan atau ligamen, misalnya, dan juga payudara wanita.

Sebab Permohonan

1. penggunaan MRI dalam pengesanan awal Prosedur standard untuk mengesan perubahan pada payudara biasanya mamografi. Sebagai peraturan, sebuah ultrasound payudara juga digunakan. Dalam beberapa kes, bagaimanapun, kaedah ini tidak mencukupi untuk membuat pernyataan yang jelas mengenai keadaan tisu.

Sekiranya anda membandingkan prosedur, mamografi melibatkan seluruh payu dara sinar-X sekaligus, jadi boleh dikatakan, anda hanya mendapat bayangan. MRI, sebaliknya, melibatkan penciptaan lapisan individu dalam keratan rentas, yang memungkinkan pandangan yang lebih baik mengenai tisu payudara dan juga membolehkan pernyataan dibuat mengenai lokasi perubahan yang tepat. Pada wanita muda, yang payudaranya masih terdiri daripada tisu kelenjar yang cukup padat, mungkin sukar untuk mendapatkan gambaran yang bermakna dengan mamografi.

Dalam kes sedemikian, MRI payudara ditunjukkan (istilah teknikal: MRI payudara). Wanita yang mempunyai sejarah keluarga kanser payudara atau yang bahkan telah didiagnosis dengan kecenderungan keturunan (yang disebut gen barah payudara BRCA-1 atau -2) ditakdirkan untuk pemeriksaan dan diagnosis oleh MRI. Dalam kumpulan risiko ini, pemeriksaan pengesanan awal secara berkala melalui pengimejan dilakukan dari usia 25 atau 30 tahun (dan bukan dari usia 50, seperti biasanya).

Sekiranya prosedur yang menggunakan radiasi digunakan begitu awal dan teratur, ini juga akan meningkatkan risiko terkena payudara kanser. Bahkan perubahan jinak kadang kala menjadi asas bagi kanser. Mereka juga mesti dipantau secara berkala.

Pemeriksaan MRI pada payudara mengurangkan pendedahan radiasi tambahan dan menurunkan risiko degenerasi. Sebab lain untuk MRI mungkin ialah kehadiran implan payudara. Kerana pelindung silikon, perubahan pada gambar mungkin tidak dapat dilihat semasa mamografi.

Aplikasi ke-2 susulan barah payudara Sekiranya barah payudara telah didiagnosis, MRI payudara boleh digunakan untuk tindak lanjut. Fokus yang sangat kecil 4-5mm dan lebih besar, yang tidak dapat dilihat dalam mamografi, dapat dikesan dan diperjelas oleh MRI. Tahap tepat tumor juga sering sukar untuk dinilai dalam mamografi dan ultrasound, kerana hanya bahagian tumor yang dapat dikalsifikasi yang dapat dilihat dan pertumbuhan di dalam saluran kelenjar tidak dapat dinilai. MRI memberikan gambar yang lebih tepat untuk tujuan ini dan harus menjadi prosedur perintis sebelum pembedahan agar dapat menghilangkan barah sepenuhnya. Semasa kemoterapi, MRI dapat digunakan untuk menilai kemunduran tumor, dan setelah perawatan selesai, adalah mungkin untuk membedakan antara jaringan parut yang tersisa atau tumor yang baru berkembang.