Pemeriksaan Otot dan Tulang

Lebih 400 otot rangka dan 200 tulang, dihubungkan oleh banyak tendon and sendi, izinkan kita berjalan tegak, membelok, membongkok dan berdiri di atas kepala. Seperti ketahanan struktur kerangka kita, ia juga rentan terhadap keausan, pemuatan yang salah dan pelbagai penyakit. Diagnosis yang tepat penting untuk pencegahan dan rawatan yang sesuai. Mengeluh selalu membawa pesakit ke doktor: berterusan menarik di belakang, retak lutut sendi semasa menaiki tangga, bengkak jari atau ketegangan otot yang menyakitkan.

Masalah dengan sistem rangka, terutamanya tulang belakang dan sendi, adalah antara penyebab paling kerap lawatan ke doktor dan cuti sakit. Penyoalan (anamnesis) pesakit mengenai yang tepat sejarah perubatan memainkan peranan penting. Selalunya doktor sudah dapat menyimpulkan dari jawapan dari struktur sistem muskuloskeletal yang mana aduan berasal dan apa penyebabnya.

Orang hubungan yang paling penting - selain daripada pengamal am - adalah ortopedis; namun, bergantung pada diagnosis yang disyaki, misalnya, lawatan ke pakar neurologi atau internis / reumatologi mungkin bermanfaat. Gejala-gejala yang sangat biasa dan oleh itu fokus penyoalan adalah kesakitan dan disfungsi. Oleh itu, doktor ingin mengetahui kapan ini berlaku (iaitu, pada waktu berapa hari, sama ada pada waktu rehat atau dalam keadaan apa tekanan, bagaimana mereka menampakkan diri, berapa lama mereka bertahan, apa yang menjadikan mereka lebih teruk dan lebih baik, dan apa lagi aduan lain wabak pesakit (contohnya, bengkak, kemerahan, kelumpuhan saraf). Yang juga menarik perhatian ahli terapi adalah penyakit, kecelakaan dan pembedahan sebelumnya, penyakit keluarga dan ubat-ubatan, pekerjaan, dan tingkah laku rekreasi.

Diagnostik asas

. pemeriksaan fizikal biasanya dilakukan pada keadaan berdiri, duduk dan berbaring, terutamanya pesakit yang tidak berpakaian. Postur dan angka sudah memberikan petunjuk awal; semasa pemeriksaan (pemeriksaan), doktor memberi perhatian khusus kepada simetri badan, kelengkungan tulang belakang, dan sendi, yang mungkin cacat rematik, sebagai contoh, serta otot, mobiliti, dan kepincangan. Pemeriksaan ini juga merangkumi memeriksa corak gaya berjalan.

Palpasi dan perkusi, terutama yang menonjol tulang tulang belakang, memberikan indikasi fokus penyakit; ketegangan otot juga dapat diraba dengan cara ini. Panjang dan lilitan lengan dan kaki sering juga ditentukan. Sekiranya terdapat kecurigaan penyakit seperti rematik or gout, Pelbagai darah ujian dilakukan. Ini boleh digunakan, misalnya, untuk menentukan sel dan zat keradangan yang menyerang pesakit sendiri sistem imun (autoantibodiesatau untuk memeriksa hormon yang boleh menjadi penyebab peningkatan kehilangan tulang, misalnya.