Musculus Transversus Linguae: Struktur, Fungsi & Penyakit

Otot transversus linguae adalah dalaman lidah otot yang meregang dan melengkung lidah. Dengan cara ini, ia menyumbang kepada mengunyah, bercakap, dan menelan. Kegagalan otot transversus linguae mungkin disebabkan oleh hipoglossal palsy, sebagai contoh, akibat strok.

Apakah otot transversus linguae?

Semasa bercakap, menelan, mengunyah, dan menguap, lidah sangat diperlukan. Pergerakannya didasarkan pada interaksi banyak otot yang berbeza, yang merangkumi dalaman lidah otot. Salah satunya adalah otot transversus linguae. Ini melambangkan otot rangka yang kecil dan berlarutan dan berpartisipasi terutamanya dalam pergerakan ke arah lurus membujur lidah - sebagai contoh, ketika melekatkannya. Otot lidah dalaman juga merangkumi musculus longitudinalis inferior dan musculus longitudinalis superior, kedua-duanya memanjang membujur melalui lidah. Musculus verticalis linguae, yang membentang antara aponeurosis lidah (aponeurosis linguae) dan belakang lidah, juga merupakan bahagian dari otot lidah dalaman. Nama berasal dari lokasi anatomi otot masing-masing. Di dalam lidah, semua otot terjalin dalam tiga dimensi. Selain otot lidah dalaman, yang merupakan otot intrinsik organ, manusia juga memiliki otot lidah luaran, yang terletak di luar organ.

Anatomi dan struktur

Otot transversus linguae melintasi lidah. Asalnya berasal dari septum lingual (septum linguae), yang terletak di tengah lidah dan sering membentuk lipatan median ketika diregangkan. Otot transversus linguae memanjang dari septum hingga ke sempadan lidah. Tidak seperti otot berjalur yang lain, ia tidak mempunyai serat otot yang teratur, masing-masing menggabungkan beberapa serat otot. Sebaliknya, seratnya meluas melalui tisu lidah dan saling berkaitan dengan serat lain. Melalui masing-masing serat otot, sepadan dengan sel otot dengan beberapa nukleus, adalah myofibril selari. Filamen-filamen ini dibahagikan kepada bahagian-bahagian yang disebut sarcomeres, yang bertanggungjawab untuk struktur otot-otot. Struktur protein menghasilkan bahagian lut yang berbeza yang muncul sebagai jalur cahaya dan gelap di bawah mikroskop. Jalur ini adalah satuan otot yang dapat dikontrak: mereka boleh saling bersentuhan dan memendekkan. Otot transversus linguae menerima isyarat untuk melakukan ini dari saraf kranial kedua belas (saraf hipoglossal), yang mana ahli anatomi juga memanggil saraf lidah-lalat kerana perjalanannya.

Fungsi dan Tugas

Otot transversus linguae aktif dalam pelbagai pergerakan lidah: memanjang dan menonjol lidah, dan melengkung melintang. Walau bagaimanapun, kerana otot transversus linguae saling berkaitan dengan otot lidah dalaman yang lain, ia bukan satu-satunya yang bertanggungjawab untuk pergerakannya. Semasa proses menelan, otot transversus linguae terutamanya terlibat dalam fasa penyediaan oral dan fasa pengangkutan oral. Kedua-dua bahagian ini mewakili dua langkah pertama dalam tindakan menelan. Dalam fasa penyediaan oral, mulut mengisar makanan di antara gigi. Pergerakan lidah melakukan dua fungsi dalam proses ini: Pertama, lidah memastikan bahawa lidah tidak masuk antara gigi secara tidak sengaja, dan kedua, mereka berulang kali menolak pulpa makanan dari pusat mulut ke sisi. Di sinilah kelengkungan melintang lidah dimainkan, yang mana otot transversus linguae bertanggungjawab. Sekiranya makanan cukup hancur atau orang hanya menelan cairan, fasa pengangkutan oral akan mengikuti. Di sini, otot lidah terlebih dahulu menekan lidah ke arah lelangit, memiringkannya ke belakang sehingga makanan sudah boleh meluncur ke belakang ke arah faring. Di samping itu, otot lidah dalaman melakukan gerakan gelombang yang menyokong pengangkutan. Pada faring, menyentuh makanan memicu refleks menelan dan fasa pengangkutan faring bermula: Selepas hidung dan laring atau trakea telah ditutup, otot mendorong melalui faring ke dalam esofagus. Di sana, fasa pengangkutan esofagus bermula, berakhir ketika makanan atau cecair memasuki perut. Otot transversus linguae juga diperlukan untuk pertuturan. Lidah menyumbang kepada artikulasi bunyi dan bentuk, misalnya, konsonan seperti "L" dan "N".

Penyakit

Dalam kelumpuhan saraf hipoglossal, bekalan saraf ke otot transversus linguae terganggu sepenuhnya atau sebahagian. Akibatnya, ketidakselesaan dilihat semasa menelan, mengunyah, dan bercakap. Semasa melekat, lidah boleh digantung di satu sisi atau memberikan kesan kendur secara keseluruhan. Selalunya, hanya satu setengah lidah yang terkena hypoglossal palsy. Sekiranya kehilangan saraf kranial kedua belas tidak dapat dipulihkan atau berterusan untuk jangka masa yang panjang, tubuh secara beransur-ansur memecah otot yang terjejas. Dalam kes ini, ubat merujuk kepada atrofi, atau atrofi tisu. Hypoglossal palsy boleh disebabkan oleh kerosakan di pinggiran, tetapi juga boleh disebabkan oleh penyakit pusat sistem saraf. Ia sering berlaku dalam konteks iskemia strok. Buruk darah mengalir ke otak mencetuskan infark serebrum dan menyebabkan gejala neurologi seperti kekeliruan, gangguan pertuturan, hemiplegia, gangguan kognitif, gangguan penglihatan atau kesukaran motor. Gejala mungkin berbeza dalam setiap kes, kerana bergantung pada lokasi dan tahap yang terjejas otak wilayah. Hypoglossal palsy tidak hanya mempengaruhi otot transversus linguae tetapi juga otot lidah yang lain. Sebab-sebab lain yang mungkin penyakit hipoglossal termasuk jangkitan, pendarahan, traumatik otak kecederaan, tumor, dan penyakit lain. Kurang biasa, saraf hipoglossal mengalami kerosakan semasa prosedur pembedahan di kepala dan leher wilayah.