Bina Badan Semula jadi - apakah itu?

definisi

asli bina badan adalah salah satu daripada banyak cara untuk membina jisim otot. Seperti istilah "Semula jadi" sudah menunjukkan, ini adalah untuk membina otot secara semula jadi tanpa bantuan doping dan bahan lain yang tidak dijumpai dalam keseimbangan yang sihat diet. Semula jadi bina badan adalah mengenai membina jisim otot melalui tulen latihan kekuatan dan sihat dan seimbang diet. Idea asas jenis ini bina badan adalah penggunaan kaedah latihan yang diakui dalam kombinasi dengan penggunaan diet yang masuk akal tambahan dan sihat diet. Penggunaan doping Oleh itu, bahan harus dilawan.

Latihan

Sebelum beberapa contoh mengenai latihan diberikan di sini, setiap orang harus sedar bahawa tidak ada latihan standard yang mengarah ke badan yang ditentukan dan berotot. Setiap badan bertindak balas dengan cara yang berbeza dan oleh itu tidak dapat dikatakan secara umum bahawa satu atau kaedah latihan yang lain berfungsi paling baik. Setiap orang harus mencuba sendiri dengan sistem latihan mana yang terbaik untuk dia atasi.

Walau bagaimanapun, anda masih boleh mengikuti beberapa panduan untuk menjadikan latihan ini berkesan. Mula-mula anda harus memberi diri anda masa yang cukup untuk tujuan latihan, misalnya membina otot. Terutama semasa membina otot, anda tidak boleh terlalu cepat menginginkannya.

Selain otot, ligamen, tendon dan tulang mesti juga menyesuaikan diri dengan beban dan ini boleh memakan masa hingga beberapa bulan. Otot bertindak balas terlebih dahulu terhadap rangsangan (latihan kekuatan), tetapi unsur struktur badan yang lain memerlukan lebih banyak masa untuk menyesuaikan diri dengan beban tertentu. Dalam bina badan semula jadi, atlet bertindak balas terhadap kekhususan ini dan, misalnya, tidak meningkatkan berat badan terlalu cepat.

Perkara lain mengenai latihan bina badan semula jadi adalah bahawa seseorang tidak hanya harus fokus pada pembinaan otot, tetapi juga pada kemampuan kekuatan lain, seperti kepantasan, kekuatan ketahanan dan kekuatan maksimum. Tubuh yang kuat secara semula jadi terlatih dalam semua bidang kekuatan dan oleh itu mempunyai interaksi sempurna dari bahagian otot dan badan yang berbeza. Dalam Bina Badan Semula Jadi, serat otot taip juga memainkan peranan penting.

Pada dasarnya terdapat dua serat otot yang berbeza di dalam badan, serat otot tahan lama (jenis 1) dan serat otot yang cepat lelah (jenis 2). Serat otot yang cepat dan mudah meletihkan (jenis 2) jauh lebih menarik untuk Bina Badan Semula jadi, kerana ia lebih sesuai untuk hipertrofi latihan (peningkatan jisim otot). Peningkatan isipadu mereka jauh lebih tinggi daripada serat jenis 1.

Untuk mendapatkan keuntungan otot yang diinginkan ini, anda juga memerlukan latihan yang betul. Campuran latihan kompaun dan terpencil sangat sesuai untuk Bina Badan Semula jadi. Latihan komposit melatih beberapa kumpulan otot sekaligus, sedangkan latihan terpencil melatih kumpulan otot individu.

Sebilangan besar pelan latihan harus terdiri daripada latihan kompaun untuk merangsang pertumbuhan otot. Di samping itu, latihan kekuatan terpencil (mis latihan belakang, latihan otot lengan, kaki latihan otot, dan lain-lain) kemudian boleh ditambah, yang meningkatkan darah mengalir ke otot-otot yang bekerja dan dengan demikian juga mewujudkan pertumbuhan sementara.