Myrrh: Aplikasi, Rawatan, Manfaat Kesihatan

Mur adalah resin yang diekstrak dari batang keluarga pokok balsam. Resin ini telah menjadi komponen penting dalam kebersihan diri, pengeluaran farmasi dan budaya pelbagai negara dan kerajaan kuno selama beberapa ribu tahun. Oleh kerana tanaman yang diperlukan untuk tujuan ini biasanya berkembang hanya di kawasan tropika atau Mediterranean, mur sering menjadi faktor ekonomi penting di negara-negara dengan tumbuh-tumbuhan yang sesuai.

Kejadian dan penanaman mur

Secara luaran, mur sering digunakan untuk penyakit radang mulut mukosa. Resin mempunyai kesan penghambatan terhadap keradangan dan membasmi kuman kawasan yang sakit. Penggunaan myrrh sudah menjadi bagian penting dari budaya pemakaman di Mesir kuno lebih dari 3000 tahun yang lalu. Resin melekit dan padat digunakan dalam pembalseman dan sebagai kemenyan pada upacara pengebumian. Agama-agama besar dunia seperti Yahudi dan Kristian juga menggunakan mur sejak awal sebagai persembahan untuk mereka yang meninggal dan sebagai bagian dari pengurapan agama. Myrrh juga sering digunakan sebagai afrodisiak, dan juga sebagai ubat untuk banyak penyakit lain. Sebenarnya, mur sangat penting dalam seni penyembuhan kuno sehingga harga tertinggi dibayar untuk bahan mentah ini di Empayar Rom kuno. Myrrh, jika panennya buruk, kadangkala lebih berharga daripada emas dan bahkan di dunia kuno adalah simbol status penting bagi orang kaya dan kaya. Myrrh diambil terus dari kayu hidup dari pohon balsam, biasanya Commiphora Myrrha. Semasa mengekstrak adalah penting untuk tidak merosakkan pokok, kerana hanya dengan perawatan yang tepat dan rawatan pakar, pohon balsam dapat menghasilkan resin berkualiti tinggi selama beberapa tahun. Untuk mengeluarkan resin, takuk diukir ke dalam pokok dan bekas pengumpulan diletakkan di bawahnya. Oleh itu, resin mengalir terus ke dalam bekas pengumpulan dan boleh dihantar untuk diproses. Sejak pokok berkembang terutamanya di kawasan tropika, mur sekarang menjadi salah satu barang ekonomi terpenting di Dunia Ketiga. Kawasan penanaman yang besar boleh didapati di Somalia dan negara-negara Afrika yang lain, misalnya. Keuntungan dalam pengeluaran adalah bahawa resin kering tidak memerlukan pemprosesan lebih lanjut dan dapat digunakan secara langsung.

Aplikasi dan kesan

Bergantung pada penggunaannya, mur mempunyai kesan yang berbeza dan oleh itu boleh digunakan dalam pelbagai cara. Biasanya, rawatan dengan myrrh atau ekstrak ia tergolong dalam perubatan semula jadi. Namun, kerana fleksibiliti dan hasil yang baik, resin kini lebih sering digunakan dalam perubatan tradisional. Penggunaannya dalam perubatan boleh dibahagikan kepada dua sub-bidang:

Secara luaran, myrrh sering digunakan untuk penyakit radang mulut mukosa. Resin mempunyai kesan penghambatan terhadap keradangan dan membasmi kuman kawasan yang sakit. Di samping itu, aplikasi mempromosikan pembentukan parut. Myrrh juga mempunyai hemostatik, antispasmodik dan penenang kesannya, itulah sebabnya ia lebih kerap digunakan untuk penyakit usus. Untuk kegunaan dalaman, mur yang dikunyah (sangat pahit) terbukti bermanfaat dalam bronkitis dan usus keradangan. Penyakit usus kronik seperti Morbus Chron dapat diubati dengan mur terbukti lebih berkesan daripada produk perubatan konvensional yang biasa. Satu lagi bentuk aplikasi luaran boleh dilakukan dengan pencahayaan dan rokok myrrh. Di sini, bagaimanapun, adalah penting untuk diperhatikan bahawa lebih baik untuk tidak menggunakannya jika berlaku selesema dan bronkitis, kerana asapnya sangat berbahaya bagi liang dan saluran pernafasan. Untuk ini, resin salai mempunyai kesan yang menenangkan dan menenangkan dan memancarkan aroma yang menyenangkan dan lembut ketika digunakan dalam dos yang tepat. Lebih sedikit lebih banyak - jika ditambahkan terlalu banyak, aroma dengan cepat berubah menjadi tidak menyenangkan dan tajam bau. Kerana ia menyenangkan bau, myrrh selalu menemui banyak minyak wangi dan peralatan mandian. Di sini, resin melekit lebih banyak digunakan sebagai bahan penyekat. Aroma yang diperoleh dari minyak, sebaliknya, sering dijumpai di bahagian atas dan sangat terkenal di negara-negara Arab dan Timur Jauh. Ia diperoleh dengan bantuan proses air penyulingan. Sebagai komponen asas, ia juga menyajikan banyak minyak wangi Barat di segmen harga yang lebih tinggi kerana rasa lembut dan lembut.

Kepentingan untuk kesihatan, rawatan dan pencegahan.

Myrrh telah mengalami kebangkitan semula dalam beberapa dekad kebelakangan ini. Walaupun pada masa lalu ia berbau harum kemenyan, hari ini sudah menjadi komponen penting dalam banyak rawatan perubatan alternatif dan konvensional. Walau bagaimanapun, ia agak mahal berbanding produk perubatan domestik lain seperti Jelatang or adas, kerana penanaman dan pengekstrakannya rumit dan mahal. Terutama tanaman dari mana resin dapat diekstrak selalu menimbulkan cabaran kepada penanam. Walaupun pemeliharaan rendah dan tidak memerlukan permintaan, mereka selalu peka terhadap percubaan pembiakan yang bertujuan meningkatkan hasil. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh peningkatan permintaan dalam bidang perubatan, dalam bidang kecantikan dan akhirnya di kalangan pengguna swasta sebagai barang mewah, dapat diandaikan bahawa mur akan terus menjadi salah satu yang paling popular ubat-ubatan rumah di seluruh dunia pada masa akan datang.