Myrtle: Aplikasi, Rawatan, Faedah Kesihatan

Yang malar hijau myrtle pokok renek adalah tipikal flora Mediterranean. Selain penggunaannya dalam herba Memasak, minyak patinya dipercayai mempunyai khasiat perubatan. Myrtle digunakan dalam herba Memasak, dan minyaknya digunakan di kosmetik industri.

Kejadian dan penanaman myrtle

Yang malar hijau myrtle pokok renek adalah tipikal flora Mediterranean. Selain penggunaannya dalam herba Memasak, minyak patinya dipercayai mempunyai khasiat perubatan. Myrtle (Myrtus communis) adalah ahli keluarga tumbuhan Myrtaceae. Tumbuhannya khas di kawasan Mediterranean dengan iklim Mediterranean yang sederhana; namun, myrtles juga boleh dijumpai di utara Afrika dan di Asia Tengah. Di Yunani kuno dan Rom, myrtle didedikasikan untuk dewi Venus. Itu dianggap sebagai simbol cinta dan keindahan, kesucian, kesuburan, kesucian dan kegembiraan - jadi pengantin perempuan dihiasi dengan karangan bunga dan pengantin lelaki dengan ranting myrtle - oleh itu istilah "myrtle pengantin". Pokok renek malar hijau boleh berkembang setinggi lima meter. Di wilayah Eropah Tengah kita, myrtles terutama ditanam sebagai tanaman tabung kerana mereka tidak dapat bertahan dari frosts malam yang teruk di alam liar. Kemudian tanaman tetap jauh lebih kecil. Khas untuk myrtles adalah daun kasar, berkulit dan sempit. Daun Myrtle berkembang antara satu hingga lima sentimeter panjang dan bertentangan. Mereka ditutup dengan kelenjar minyak yang padat dan mempunyai rupa titik tembus. Walaupun bahagian atas daun berwarna hijau gelap berkilat, bahagian bawah daun murut kelihatan lebih terang. Cabang-cabang myrtle yang berumur sering tetap kosong. Bermula pada awal Mei dan terus menjadi musim panas pertengahan, myrtles menghasilkan bunga putih kecil yang mempunyai aroma yang memikat. Pada tangkai bunga sepanjang tiga inci, mereka berdiri bersendirian di gandar daun. Sepal bunga myrtle diucapkan segitiga, sementara corollas kelihatan hampir bulat. Stamen dilengkapi dengan anter kuning. Bunga Myrtle masak menjadi beri gelap, berukuran kira-kira satu sentimeter dan berwarna biru-hitam. Selain pelbagai resin, pahit dan tanin, tanaman myrtle mengandungi banyak minyak pati. Pokok teh (Melaleuca) adalah ahli terkenal dari keluarga besar dan pembekal yang popular minyak pokok teh. Myrtles ditawarkan untuk penanaman dalam bekas tanaman. Semua myrtles adalah pencinta matahari, tetapi mereka juga berkembang baik di bawah naungan cahaya. Kerana myrtles tumbuh subur di tanah berbatu dan bebas kapur di persekitaran semula jadi, substrat bebas kapur disyorkan dalam penternakan individu. Myrtles memerlukan pembuahan secara berkala dan penyiraman berterusan. Walaupun dahan segar myrtle dituai sebagai tanaman ubat pada musim panas, daun myrtle yang agak kecil yang ditanam di pekebun tersedia untuk digunakan dalam masakan herba dan untuk membuat minuman keras sepanjang tahun.

Kesan dan aplikasi

Dari daun myrtle diekstrak minyaknya, yang mengandung sekitar 0.1 hingga 0.8 persen. Selain dari variasi wilayah semula jadi, minyak myrtle rata-rata mengandung: 24.5 persen, 1, 8 persen cineole, 24.5 persen alpha-pinene, 12.3 persen limonena, 11.6 persen tanin, 8.2 persen gamma-terpinene, 3.3 persen nerol, 2.5 persen linalyl asetat, 2.8 peratus geraniol dan 0.5 peratus gamma-pinene. Dengan tindakan sekretori yang ketara, minyak myrtle merangsang selera makan. Sebagai Myrtol disediakan dari kayu putih minyak, minyak oren manis, minyak myrtle dan minyak lemon dalam nisbah 66: 32: 1: 1, ia adalah salah satu yang paling popular batuk ubat di Jerman. Ini melonggarkan lendir dan dengan itu membantu melegakan saluran pernafasan. Oleh itu, minyak myrtle adalah agen pembebasan untuk melawan jangkitan bronkus. Kesan penyembuhan myrtle juga digunakan untuk merawat jangkitan sinus dan beberapa keadaan saluran kencing. Minyak pati myrtle berkualiti tinggi mempunyai kesan antiseptik. Oleh itu, ia digunakan dalam rawatan luka, terhadap keradangan gusi dan buasir. Daun yang dihancurkan dapat melegakan kulit masalah seperti psoriasis dan jerawat. Minyak myrtle adalah ramuan asas minyak tumbuhan perubatan tradisional - contoh yang popular adalah minyak pokok teh. Sebagai kemenyan dan minyak wangi, myrtle telah digunakan untuk membersihkan udara sejak zaman kuno. Dengan cara ini, ia menyediakan kepekatan, perhatian dan kejelasan mental. Wangian itu memudahkan meditasi, memberi keyakinan dan keberanian pada diri sendiri. Dalam masakan herba, ranting myrtle dianggap sebagai tambahan perasa untuk panggang dan daging panggang. Daun digunakan sama ada tanah atau utuh. Buah beri yang dituai boleh dimasak dalam gravies seperti juniper buah beri. Kuncup dan bunga buah myrtle juga merupakan hiasan yang cantik dan pedas untuk salad segar. Sepal mesti dicabut sebelum dihidangkan. Myrtle juga merupakan bahan asas dalam pembuatan minuman keras: contohnya adalah Myrto Rosso yang manis, yang terbuat dari buah myrtle. Sebaliknya, kering adalah Myrto Bianco, yang diperbuat daripada bunga dan dedaunan myrtle. Di dalam kosmetik industri, minyak myrtle digunakan sebagai bahan asas untuk kosmetik dan minyak wangi. Bunga dan daun kering menyebarkan wangian yang indah dalam jangka masa yang lebih lama, sehingga dapat digunakan untuk membuat bantal wangi atau bunga rampai. Dalam konteks ini, wangian myrtle selaras dengan minyak sitrus, lavender, minyak bunga dan resin.

Kepentingan untuk kesihatan, rawatan dan pencegahan.

Kesan positif ringan dari myrtle selalu digunakan secara pencegahan oleh kesihatan orang yang sedar: Sebagai penyedutan, bahan tambahan untuk mandi santai, di meditasi campuran serta teh myrtle yang menenangkan dan sebagai makanan menambah, sebagai contoh dalam Ayurveda tradisional sebagai Tulsi Churna organik, minyak dan bunga serta daun myrtle digunakan. Myrtle menyediakan rempah, khasiat penyembuhan dan wangian sepanjang tahun. Pada musim panas, ia boleh ditempatkan di luar rumah sebagai tanaman kontena hiasan - dan mereka yang mempunyai taman musim sejuk dapat menikmati suasana Mediterranean sepanjang tahun.