Terapi baru | Polyarritis

Terapi baru

Tiada terapi baru untuk rawatan poliartritis belum diterbitkan. Pada masa ini, usaha sedang dilakukan untuk mengurangi peradangan secara minimum melalui terapi dasar, yang dilakukan dengan meningkatkan dos ubat atau mengubah ubat. Satu kajian sedang berusaha menggunakan sel-sel kekebalan orang yang terkena untuk pertahanan. Sel-sel imun ini mengenali penyerang lebih awal dan harus memulakan serangan balas dari sistem imun. Namun, setakat ini, pendekatan ini hanya mampu menekan reaksi keradangan.

Sembuhkan secara semula jadi

Oleh kerana kesan sampingan yang kuat dari terapi ubat, banyak pesakit menggunakan "kaedah penyembuhan" semula jadi. Ini biasanya merupakan kerjasama dengan pengamal alternatif. Berdasarkan anamnesis terperinci dan darah ujian, pengamal mengetahui bahan yang hilang di dalam badan.

Dalam kebanyakan kes, ubat homeopati ditetapkan untuk memperbaiki ketidakseimbangan. Garam Schüssler atau kalsium or magnesium substrat yang terdapat dalam tablet effervescent digabungkan dalam susunan khusus untuk mencapai kesan yang diinginkan. Kekurangan vitamin C juga dapat diatasi oleh a menambah. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk bekerjasama dengan pengamal atau doktor alternatif dan tidak membuat perubahan sendiri. Selain diet tambahan, sihat diet penting untuk peningkatan gejala.

Pemakanan

Pemakanan memainkan peranan utama dalam rawatan poliartritis. Yang menentukan adalah asid arakidonik yang mempromosikan keradangan, yang terutama terdapat pada makanan berlemak, seperti daging, telur dan produk tenusu tertentu. Makanan sayuran, ikan dan produk tenusu rendah lemak tidak mengandungi asid, atau disokong positif oleh banyak asid lemak omega-3.

Makanan seperti mentega, krim, telur, sosej tinggi lemak dan keju harus diganti dengan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan. Kurangkan hidangan daging hingga 2 kali seminggu dan sertakan 2 hidangan ikan. Semasa memasak, minyak kaya omega-3 harus digunakan, yang terutama terdapat pada minyak rapeseed atau walnut.

Sebagai makanan ringan, kacang adalah pilihan yang baik; mereka kaya dengan asid lemak berharga dan vitamin.Yogurt, quark dan susu rendah lemak juga sangat sihat dan memberikan tambahan kalsium. Banyak minum dan mengelakkan minuman beralkohol dan rokok memberi kesan positif kepada seluruh organisma. Secara umum, poliartritis tidak dapat disembuhkan, tetapi dapat dipengaruhi secara positif oleh yang sihat diet.

Tangan dan jari terutamanya terkena polyarthritis. Kerana proses keradangan yang lama dan berulang pada membovana synovialis, kekejangan tulang kecil sendi berlaku. Kekejangan ini menjadi jelas, selain kesakitan simptom, melalui jari dan tangan yang bengkok.

Pesakit yang menderita polyarthritis tidak mempunyai kemahiran motorik halus, kerana jari tidak dapat digerakkan sepenuhnya. Di samping itu, kekuatan di tangan dan jari semakin berkurang. Oleh kerana kelengkungan, barang seperti pen atau kad tidak lagi dapat dipegang dan secara berkala menimbulkan masalah dalam kehidupan seharian.

Keadaan kelengkungan tangan dikelaskan kepada tahap keparahan yang berbeza (1-4). Ahli terapi pekerjaan membantu memperbaiki kekurangan kemahiran motor halus. Bekerja dengan guli, batu atau sejenis merangsang sistem deria dan bertambah baik darah peredaran. Secara umum, terapi fizikal boleh dilakukan dengan sejuk atau panas, yang merangsang darah peredaran darah dan terutama ketika suam, jari dapat digerakkan dengan lebih baik. Mandi minyak tanah sangat digemari ramai rematik pesakit.