Rata-rata, bila anak boleh berjalan dengan tangan? | Bilakah anak saya mula berjalan?

Rata-rata, bila anak boleh berjalan dengan tangan?

Setelah bayi mula menggunakan perabot pada usia sekitar lapan hingga sembilan bulan, berjalan dengan tangan tidak jauh. Percubaan pertama masih sedikit goyah, tetapi seiring berjalannya waktu tubuh bayi menyesuaikan diri dengan kedudukan badan yang baru. Selalunya pada bulan kesepuluh, bayi mula berjalan dengan tangan ibu bapa mereka untuk pertama kalinya. Pada mulanya, mereka masih boleh stabil dengan kedua tangan. Lama kelamaan, mereka akan memerlukan pertolongan yang semakin sedikit dan biasanya pada bulan kesepuluh mereka akan melakukan percubaan pertama untuk berjalan tanpa apa-apa bantuan.

Bagaimana saya boleh mendorong anak saya berjalan?

Pada dasarnya, bayi harus mengembangkan motivasi mereka sendiri untuk belajar berjalan. Walau bagaimanapun, terdapat banyak cara di mana ibu bapa dapat menyokong anak-anak mereka di jalan ini. Contohnya, mereka boleh duduk di hadapan anak mereka dan membantunya berdiri dan menyokong langkah pertama dengan berpegangan tangan.

Ini menguatkan anak berlari otot dan bayi otak perlahan-lahan belajar meletakkan komponen individu berlari bersama. Ada juga yang lain bantuan seperti kereta berjalan atau mainan lain yang boleh dipegang oleh bayi dan mengambil langkah pertama. Kini ramai pakar menasihatkan agar tidak membeli kereta bayi.

Mereka menjadikan anak terlalu mudah berjalan, yang mengakibatkan penangguhan perkembangan kaki otot. Cuba beri anak insentif untuk belajar berjalan. Anda boleh, misalnya, memasukkan ini pembelajaran memproses permainan dan memberi ganjaran kepada anak atas usaha.

Apa yang boleh saya lakukan sekiranya bayi saya tidak berpaling?

Sebilangan besar bayi belajar untuk bertukar antara bulan ketiga dan ketujuh kehidupan. Perkembangan ini mesti didahului oleh perkembangan belakang yang kuat dan otot perut, kerana ini bertanggungjawab terutamanya untuk bertukar. Penting agar anak diberi insentif untuk belajar.

Cuba satukan ini pembelajaran proses menjadi bermain. Sebilangan besar bayi berpusing untuk pertama kalinya ketika mereka ingin mencapai mainan kerana tidak mungkin mencapainya dari kedudukan terlentang. Untuk latihan, adalah idea yang baik untuk membiarkan bayi bermain sebanyak mungkin dalam posisi rawan, kerana ini melatih otot punggung dengan kuat.

Selain itu, anda harus memberi maklum balas kepada bayi mengenai prestasinya. Sekiranya bayi telah berusaha, beri hadiah dengan senyuman atau cuba berikan insentif yang serupa. Tidak lama lagi bayi akan menikmati keuntungan dari pergerakan yang baru diperoleh. Sekiranya pada usia enam bulan anak anda masih tidak berusaha untuk berpaling dan tidak berminat untuk bergerak sama sekali, anda dinasihatkan untuk berbincang dengan pakar pediatrik anda. Perlu diingat bahawa bayi pramatang biasanya agak ketinggalan dalam perkembangannya berbanding dengan anak-anak mereka.