OP apa yang dilakukan | Sindrom Peningkatan Bahu

OP apa yang dilakukan

Pembedahan apa yang dilakukan Pembedahan untuk bahu sindrom impingement harus menjadi pilihan terapi terakhir setelah pilihan rawatan konservatif diterapkan. Dalam kes ini, pesakit secara sukarela dapat memutuskan untuk menjalani pembedahan. Pembedahan yang dirancang dapat dilakukan secara invasif dan oleh itu biasanya hanya meninggalkan dua hingga tiga bekas luka yang sangat kecil.

  • Dalam kebanyakan kes, sebahagian daripada akromion difailkan semasa operasi sehingga jarak antara akromion dan tendon yang meradang supraspinatus muskul menjadi lebih luas.
  • Sekiranya terdapat lesi atau terkoyaknya tendon, ia boleh diperbaiki ke tulang atau bahagian tendon lain semasa pembedahan.
  • Sekiranya terdapat kalsifikasi pada satu atau lebih tendon, mereka boleh dikeluarkan.
  • Sekiranya bursa di bawah akromion berulang kali meradang, ia dapat dikeluarkan.

Tempoh OP / Berapa lama tinggal di hospital selepas OP

Oleh kerana operasi dapat dilakukan secara invasif minimal, hanya memerlukan satu hingga dua jam. Ini diikuti dengan masa rehat di ruang pemulihan, yang berbeza dari pesakit ke pesakit dan biasanya berlangsung antara satu hingga tiga jam. Selepas waktu ini, pesakit biasanya boleh dipindahkan ke wad biasa. Sejak operasi dilakukan sebagai pesakit dalam dan bawah anestesia am, pesakit mesti bermalam di hospital atau menghadirkan diri di tempat kosong perut pada waktu pagi operasi. Operasi biasanya diikuti dengan penginapan pendek di hospital selama dua hingga tiga hari, dan selama itu rawatan selepas operasi sudah dimulakan.

OP selepas rawatan / ubat penahan sakit

Rawatan pasca operasi untuk bahu sindrom impingement merangkumi: Fisioterapi bermula di hospital pada hari pertama atau kedua selepas operasi. Bergantung pada arahan pakar bedah, lengan yang dikendalikan dapat digerakkan secara pasif dan aktif mengikut arah pergerakan yang disetujui. Setelah tinggal di hospital, fisioterapi dilanjutkan secara pesakit luar sehingga kekuatan, mobiliti dan fungsi bahu yang dikendalikan dipulihkan. Splint gerakan automatik dalam beberapa kes dapat menyokong kerja fisioterapeutik, ia sudah digunakan di hospital dan dapat dipinjamkan untuk digunakan di rumah.

Selepas setiap operasi bahu, pembalut bahu digunakan untuk melindungi dan melumpuhkan bahu; dalam kebanyakan kes, ini hanya boleh dipakai secara kekal pada siang hari untuk minggu pertama. Setelah operasi yang sangat sukar, misalnya dengan jahitan tendon, pembalut biasanya harus dipakai hingga 6 minggu, dalam kes lain mungkin perlu meletakkan lengan di penculikan serpihan. Dalam kebanyakan kes, selepas pembedahan untuk bahu sindrom impingement, ubat anti-reumatik bukan steroid seperti ibuprofen or diclofenak disyorkan untuk jangka masa yang pendek, kerana ubat ini mempunyai kesan analgesik dan anti-radang. Murni ubat penahan sakit seperti Novalgin boleh juga digunakan. Maklumat lengkap mengenai topik ini boleh didapati dalam artikel ini:

  • Fisioterapi selepas operasi
  • Serpihan gerakan automatik
  • Memakai tali bahu
  • Pengambilan ubat-ubatan kesakitan dan anti-radang yang berorientasikan permintaan
  • MTT selepas pembedahan hentakan bahu
  • Fisioterapi Sindrom Peningkatan Bahu